Rysslands ambassadör i Storbritannien, Alexander Yakovenko, på en presskonferens på torsdagen. Foto: TT

Ryssland om giftattacken: ”Storbritannien har inga bevis”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson har under de senaste dagarna höjt tonläget mot Ryssland angående giftattacken mot en före detta dubbelagent och hans dotter. Och Ryssland har pekats ut som aktör bakom händelsen, en anklagelse som EU:s utrikesministrar ställt sig bakom.

– Storbritannien har inga bevis, säger Rysslands ambassadör på torsdagen enligt nyhetsbyrån AP.

Rysslands ambassadör i Storbritannien, Alexander Jakovenko, säger till media på torsdagen att Ryssland inte kan ta ”brittiska ord för givet”.

– Storbritannien har en dålig historia av att bryta mot internationell rätt och att missleda det internationella samfundet, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

I övrigt kräver han full transparens i utredningen och totalt samarbete med Ryssland.

Slår tillbaka mot nazi-jämförelse

Jakovenko kommenterade också det senaste av Storbritanniens utrikesminister Boris Johnsons utspel, där han jämförde sommarens fotbolls-VM i Ryssland med OS i Berlin 1936. Uttalandet beskriver han som ”totalt ansvarslöst”.

– Ingen har rätt att förolämpa det ryska folket som besegrade nazisterna och förlorade mer än 25 miljoner människor, säger han enligt BBC och fortsätter:

– Det är bortom sunt förnuft och vi tror inte att brittiska krigsveteraner delar den här bilden.

”Förgiftad av hat”

En talesperson för ryska utrikesdepartementet säger till BBC att Boris Johnson var ”förgiftad av hat” i samband med uttalandet. På torsdagen kommer även ett uttalande direkt från Kreml där uttalandet kallas ”vidrigt” och ”oacceptabelt”.

– Det anstår inte en utrikesminister, säger en talesperson enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet