Storbritannien vill få en oberoende analys av det misstänka nervgiftet. Foto: TT

Nervgiftet från attacken i Salisbury kan analyseras i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien vill få hjälp av andra länder att analysera det misstänkta nervgiftet som användes i attacken mot en före detta rysk dubbelagent och hans dotter. Sverige är ett av ett 20-tal länder som kan tillfrågas om en oberoende analys. Men varken UD eller FOI vill kommentera om Sverige fått frågan.

Inspektörer från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har börjat arbeta på platsen för nervgiftattacken i Salisbury i Storbritannien.

Ett team från OPCW har undersökt puben i Salisbury som den tidigare ryska dubbelagenten Sergej Skripal besökte tillsammans med sin dotter innan de kollapsade den 4 mars.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

En brittisk domare beslutade på torsdagen att OPCW ska få tillstånd att ta blodprov på de drabbade.

Oberoende analys

Storbritannien vill få en oberoende analys av det misstänka nervgiftet. Nästa steg är att OPCW väljer vilka laboratorier i världen som kan göra en oberoende analys.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Umeå är ett av laboratorierna som kan väljas ut av OPCW och utesluter inte att de kommer göra analysen.

– Vi kan inte uttala oss om det här enskilda fallet, men vi har förmågan att analysera prover med avseende på kemiska stridsmedel och vi har ett långvarigt samarbete med OPCW, säger Jenny Rattfelt Nyholm som forskar på kemiska stridsmedel vid FOI.

20-tal laboratorier i världen

FOI i Umeå ingår i det nätverk av laboratorier om cirka 20 stycken som är certifierade av OPCW för analys av prover avseende eventuell förekomst av kemiska stridsmedel.

Utrikesdepartementet kommenterar inte om Sverige fått frågan om analys av nervgiftet.

– Vi har inga kommentarer vad gäller eventuell provanalys i Sverige med koppling till fallet Skripal, meddelar Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst.

Brittisk polis förbereder utrustning som inspektörer från OPCW ska använda vid undersökningen av den misstänkta brottsplatsen i Salisbury. Foto: TT

Goda kunskaper

Sverige har hög kompetens när det gäller analys av kemiska stridsmedel. 

FOI analyserade nervgasen Sarin efter attacken i Ghouta i Syrien 2013. Ett tiotal personer arbetade i skift, och redan efter en vecka var FOI säkra på att det var den dödliga nervgasen sarin som hade använts.

Tidigare rapporter uppger att mellan 1 000 och 1 400 människor dog i den attacken.

Två veckors analys

En analys av misstänkt nervgift kan ta omkring två veckor, beroende på frågeställning, antal prover och provtyp, meddelar FOI:s expert i Umeå.

– Användning av kemiska stridsmedel kan verifieras genom analys av miljöprover men även med hjälp av biomedicinska prover från människa – urin och plasma, säger forskaren Jenny Rattfelt Nyholm.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i Haag skriver till SVT Nyheter att de inte kan kommentera var analysen kommer att göras. Men att proverna kommer sannolikt skickas till två laboratorier.

Inspektörer från OPCW anländer till Salisbury för att inleda brottsplatsundersökningen av det nervgift som misstänks ha använts vid attacken den 4 mars mot före detta ryska agenten Sergej Skripal. Foto: TT

Ryssland toner ner

Kremls talesperson påstod i helgen att nervgiftet som misstänks ha använts vid attacken i Salisbury kan ha kommit från Sverige. Efter det kallade UD upp Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev.

UD bekräftar till SVT Nyheter att han tonade ner Rysslands uttalande om Sverige.

– Rysslands ambassadör har sagt att kommentaren från ryska utrikesministeriets talesperson ej utgjorde någon officiell anklagelse eller utpekande av Sverige, meddelar Diana Qudhaib vid utrikesdepartementets presstjänst.

– Från svensk sida har vi framhållit att vi ser mycket allvarligt på sådana spekulativa påståenden, understrukit att Ryssland måste svara på de frågor Storbritannien ställt och påmint om vår och övriga EU-länders solidaritet med Storbritannien.

Fakta: Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW)

  • OPCW: s nätverk av utvalda laboratorier har förmåga att analysera miljö- och biomedicinska prover.
  • 25 laboratorier från 19 medlemsstater ingår i nätverket.
  • 13 av dessa är utsedda för både biomedicinsk och miljöanalys.
  • Sedan 2013 har dessa laboratorier gemensamt genomfört över 1 000 analyser.
  • OPCW:s uppdrag är att genomföra bestämmelserna i konventionen om kemiska vapen (CWC) som trädde i kraft 1997 för att uppnå organisationens vision om en värld som är fri från kemiska vapen.
  • OPCW består av 192 medlemsstater.

Källa: OPCW

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet