Spår av nervgift undersöks vid en bänk i Salisbury den 16 mars. Foto: TT Arkivfoto

EU kallar hem ambassadör från Moskva efter mordförsöket på Sergej Skripal

Uppdaterad
Publicerad

EU-ledarna enades under toppmötet i Bryssel på fredagen om att kalla hem EU:s ambassadör i Moskva. Åtgärden kommer som en markering mot Ryssland, som EU menar bär skulden för nervgiftsattacken mot tidigare dubbelagenten Sergej Skripal i Storbritannien, uppger diplomatkällor.

Efter en lång diskussion på torsdagskvällen kunde EU-ledarna enas om ett uttalande om nervgasattacken mot den avhoppade ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury.

De sluter upp bakom Storbritanniens bedömning att det är högst sannolikt Ryssland som är ansvarig. Attacken fördöms i ”starkast möjliga termer” och användandet av nervgas anses utgöra ”ett säkerhetshot mot oss alla”.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

– Det är full enighet om stödet till Storbritannien och att vi ska göra något. Nu blev det beslutat att vi tar hem EU:s ambassadör i Moskva en månad för konsultation. Därutöver kommer utrikesministrarna att diskutera om det finns andra åtgärder vi kan vidta också, säger statsminister Stefan Löfven.

På frågan om även Sverige kan komma att ta hem diplomater från Moskva, svarar Löfven:

– Vi har inte alls diskuterat detta. Nu får länderna titta på vad man kan göra. Det kan bli lite olika åtgärder, men det är ingen tvekan om att det är total enighet om stödet till UK och att något måste göras för att markera mot Ryssland.

”Skamlös attack”

Formuleringarna är en skärpning jämfört med vad EU:s utrikesministrar enades om i måndags. Skärpningen kom till efter att den brittiska premiärministern Theresa May för EU-ledarna beskrivit hur allvarligt hon ser på situationen.

– Ryssland har utfört en skamlös och hänsynslös attack mot Storbritannien, genom mordförsök på två personer i Salisbury, sade May till journalister på väg in till EU-toppmötet i Bryssel.

– Den här händelsen är en del i ett mönster av ryska aggressioner mot Europa.

Fakta: Attacken i Salisbury

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia kraftigt medtagna på en parkbänk i sydengelska Salisbury. De fördes till sjukhus, där deras hälsotillstånd fortfarande betecknas som kritiskt. Enligt brittiska läkare kan de bland annat ha drabbats av hjärnskador. Även den första polisen som hjälpte dem har vårdats på sjukhus, men har nu fått åka hem.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. Hon har skyllt attacken på Ryssland och utvisat 23 ryska diplomater.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet