Peter Pomerantsev är en av experterna bakom den nya rapporten om utländsk påverkan på svenska valet. Foto: Bo Öhlén/SVT / Johan Nilsson/TT

Experter om utländsk valpåverkan: ”Ingen brydde sig”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska trollfabriker, ”meme-krig” från amerikansk extremhöger och internationell svartmålning av Sverige – vad blev det egentligen av de digitala påverkanshoten mot det svenska valet?

Mindre än vad många befarade, enligt en ny brittisk rapport – men författarna varnar samtidigt svenskarna för att slappna av helt.

När regeringen i fjol samlade oppositionspartierna för att diskutera hur den svenska demokratin ska skyddas från utländsk påverkan, lade statsminister Stefan Löfven an en gravallvarlig ton.

– Vi har alla ett gemensamt ansvar att freda den kommande valrörelsen och det gör vi genom att ta hotet på allvar, sade han då.

Inför valkampanjen duggade varningarna om utländsk, särskilt rysk, påverkan tätt. Så vad hände då egentligen?

Svartmålning av Sverige

För att besvara den frågan har MSB beställt en rapport från brittiska forskare, som på måndagen lades fram vid ett seminarium på Utrikespolitiska institutet.

Rapporten undersöker utländska försök att via nätet sprida information som påverkar väljare. De främsta slutsatserna:

  • Det har kring valet pågått en internationell kampanj för att smutskasta Sverige, främst av ryska medier och medier långt ut på högerkanten. Syftet tycks dock inte ha varit att påverka svensk politik, utan snarare att använda en nidbild som slagträ i en internationell debatt.
  • Det ska ha förekommit försök att mobilisera ”illvilliga påverkanskampanjer” i sociala medier, särskilt av nordiska avsändare inom extremhögern. De tycks inte ha rönt någon direkt framgång i praktisk mening.

– Det finns sårbarheter, och jag skulle inte slappna av, säger Peter Pomerantsev, en uppmärksammad expert på rysk propaganda och en av rapportförfattarna.

– Men något som överraskade oss var att vi inte såg någon större kampanj från den amerikanska ”alt right”-rörelsen. De pratade om det men genomförde ingen, och vi har inte heller sett någon större kreml-aktivitet.

”Ingen brydde sig tillräckligt”

Pomerantsev betonar att utländsk politisk påverkan sker på många fler sätt än genom nätaktiviteter. Men i fråga om nätpåverkan så tycks varken Ryssland eller någon annan ha tyckt att det svenska valet varit viktigt nog att satsa stora resurser på.

– Bara för att det inte hände detta val betyder inte att sårbarheten inte finns där. Men i grund och botten är vår slutsats att ingen som brydde sig tillräckligt mycket för att blanda sig i – och det är en bra sak.

Försäkring alltid bra

Inte heller Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, anser att svenska myndigheter oroade sig i onödan.

– Nej, det är ungefär som att säga att det har inte brunnit i mitt hus på 20 år så jag behöver ingen hemförsäkring, säger han.

– Det är alltid bra att ha försäkring, och man behöver bygga upp en beredskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.