Dana W. White, talesperson för Pentagon. Foto: TT

Pentagon: Ryska nättroll har ökat med 2 000 procent sedan Syrien-attacken

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen gick Pentagons huvudtalesperson Dana W. White ut hårt mot Ryssland, och påstod att en storskalig rysk desinformationskampanj redan påbörjats på sociala medier, kort efter att USA, Storbritannien och Frankrike attackerat Syrien.

Ryska nättroll ska ha ”ökat med 2 000 procent de senaste 24 timmarna.”

Anfallet mot Syrien skedde efter regimens misstänkta användning av kemvapen i Douma, utanför Damaskus, för en vecka sedan, där minst 60 människor dödades. Detta enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM.

Pentagons huvudtalesperson Dana W. White hävdade enligt Time att Rysslands desinformationskampanj redan inletts med anledning av attacken, och att Pentagon noterat att ryska troll ”ökat med 2 000 procent” de senaste 24 timmarna.

Syrienkriget

– Baserat på vår erfarenhet så räknar vi med en påtaglig desinformationskampanj under de kommande dagarna, från de som allierat sig med Assadregimen, sade också USA:s försvarsminister James Mattis under fredagen,

Hur Pentagon kommit fram till siffran 2 000 procent kommunicerades inte.

Kan ha nått 126 miljoner

Omkring 126 miljoner amerikaner kan ha nåtts av inlägg på Facebook från ryska aktörer som försökt påverka det amerikanska valet 2016, något som SVT Nyheter rapporterat om.

I februari meddelades det att en amerikansk federal åtalsjury åtalar 13 ryska medborgare och tre ryska företag, som anklagas för inblandning i USA:s presidentval. Ryssarna ska ha skapat flera sociala medier-sidor om politiska frågor såsom migration, Black Lives Matter-rörelsen och religion, med ambitionen att påverka valutgången.

Olika versioner

Efter helgens attack mot Syrien presenterades olika information om hur lyckat anfallet egentligen var, något som SVT Nyheter rapporterat om. Enligt länderna som anföll Syrien var det en lyckad operation och lagret av kemvapen är nu nästintill ödelagt, men enligt Ryssland klarade de syriska styrkorna i hög grad att slå tillbaka mot anfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet