Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho Foto: TT

Nya detaljerna om mötet – Ri Yong-Ho stannar över helgen

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho förlänger sitt besök i Sverige och åker hem först på söndag. Dessutom kommer andra frågor att tas upp på agendan, enligt uppgifter till SVT.

Att Nordkoreas utrikesminister åker utomlands och besöker andra länders utrikesministrar är ovanligt. Därför var intresset stort när Ri Yong-Ho landade i Stockholm på torsdagskvällen.

”Dagordningen är ändrad”

Nu kan SVT avslöja att besöket varken kommer att vara i enbart ett dygn, eller bara handla om de diplomatiska relationerna på Koreahalvön.

– Dagordningen är lite ändrad. Det här mötet har varit planerat i månader, men sedan kom beskedet om toppmötet som väntas ske i maj mellan Donald Trump och Kim Jong-Un, säger Erika Bjerström, utrikespolitisk kommentator för SVT.

Enligt uppgifter till SVT kommer fredsinstitutet Sipri, Stockholm International Peace Research Institute, att sitta med i möten med den nordkoreanska delegationen och diskutera Nordkoreas intentioner.

– De kommer att gå igenom hur Nordkorea tänker sig en nedrustning av sina kärnvapen. De tre amerikanska fångarna som sitter i Nordkorea har också blivit en extra viktig fråga, för det skulle vara en förtroendeskapande åtgärd att släppa dem inför toppmötet mellan USA och Nordkorea, säger Erika Bjerström.

Sverige spelar en roll

Uppgifter till SVT gör alltså gällande att Nordkoreas utrikesminister kommer att stanna till söndag och inte fredag som först var planerat.

– Det visar att Sverige spelar en roll i en global konflikt som kanske är den allvarligaste säkerhetspolitiska kris som vi har just nu, säger Erika Bjerström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet