Representanter från talibanrörelsen talar med reportrar under fredssamtal i juni i år. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Nya fredssamtal mellan USA och talibanerna

Publicerad

Samtal mellan USA och talibanerna, för att få ett slut på nästan 18 år av krig i Afghanistan, har påbörjats på nytt i Qatars huvudstad Doha.

– I dag började samtalen, säger Suhail Shaheen, talesperson för talibanerna, och säger att 19 personer från deras sida deltar i samtalen.

Den amerikanske förhandlaren Zalmay Khalilzad anlände till Doha på fredagen med goda förhoppningar.

– Vi är redo för en bra överenskommelse, sade han.

Runt 20 000 utländska militärer, varav de flesta amerikaner, befinner sig för tillfället i Afghanistan. USA hoppas på att ha nått ett fredsavtal före 1 september.

– Vi har gjort en hel del framsteg. Vi samtalar, sade USA:s president Donald Trump under en pressträff utanför Vita huset på fredagen.

Medan fredsamtalen pågår fortsätter våldet och dödandet i landet. Juli blev den blodigaste månaden i Afghanistan sedan maj 2017 då 1 500 civila skadades eller miste livet, enligt FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.