Demonstranter kastade brandbomber mot polisen. Foto: Efrem Lukatsky / AP

Våldsamma upplopp i Kiev

Uppdaterad
Publicerad

Under natten har de våldsamma protesterna i Ukrainas huvudstad Kiev fortsatt. Många har skadats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Det regnar fyrverkerier över polisernas huvuden, så beskriver utsända situationen på Kievs gator.

Demonstrationerna mot landets sittande regering har pågått i månader, men de senaste dagarna har våldet eskalerat. Nyhetsbyrån Reuters beskriver det som de värsta upploppen i Ukraina på årtionden. 60 poliser och omkring hundra civila uppges ha skadats.

Krimkonflikten

Protesterna tog fart efter att landets regering i går antog ett lagpaket med åtgärder riktade mot just demonstrationerna.

”Akut situation”

Utrikesminister Carl Bildt säger att situationen i Ukraina är akut.

– Det är det mest repressiva lagpaket som jag har sett ett europeiskt parlament driva igenom på årtionden, konstaterade Bildt inför ett möte i Bryssel med sina utrikesministerkollegor i EU till TT.

Senare, efter mötet, uttryckte EU-ministrarna ”djup oro” över lagpaketet som stiftades ”under tvivelaktiga omständigheter”.

– Vi har nu starkt fördömt de här repressiva lagarna och krävt att de ska återtas, från EU:s sida, sade Bildt till TT.

”Oroligheterna hotar landet”

Ukrainas president Janukovitj menar att oroligheterna nu hotar hela landet.

– Fredliga protester har förvandlats till massoroligheter i form av vandalism, bränder och våld. Jag är övertygad om att dessa händelser utgör ett hot, inte bara mot Kievs invånare, utan mot hela Ukraina, säger Viktor Janukovytj.

Den nya lagen trädde i kraft i och med att den i dag publicerades i parlamentets tidning Ukrainas röst, skriver AFP. Lagen gör det bland annat straffbart att blockera offentliga byggnader och förbjuder demonstranter att maskera sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet