Facebook öppnar upp för att släppa på stoppet för australiska nyhetsbolag. Foto: Rick Rycroft

Nyheter snart tillbaka på Facebook i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Facebook uppger att man kommer att släppa på stoppet för australiska nyhetsbolag de kommande dagarna.

Australiens finansminister Josh Frydenberg antyder att man kommit fram till en kompromiss kring en ny lag, som ska göra att teknikjättar måste betala nyhetsbolag för innehåll.

Facebook stoppade i torsdags allt nyhetsinnehåll på plattformen för användare i Australien, liksom innehåll från landets mediebolag globalt till följd av lagförslaget.

Av bara farten blev andra företag som inte håller på med nyheter bortplockade, bland annat en cancerorganisation och ett företag som tipsar småbarnsföräldrar om olika aktiviteter.

Kompromissen innebär att Google och Facebook antagligen inte kommer att straffas så länge de kommer överens med lokala mediebolag om betalning för nyheter.

”Som ett resultat av dessa förändringar kan vi nu arbeta för att öka vår investering i journalistik av allmänt intresse och återställa nyheter på Facebook för australierna de närmaste dagarna”, säger Will Easton vid Facebook i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.