Ola Bini greps den 11 april 2019 i Ecuador. Arkivbild. Foto: EPA/TT

Nytt rättegångsdatum för Ola Bini

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske programmeraren Ola Bini står sedan april i fjol anklagad för dataintrång i Ecuador. Efter att rättegången plötsligt ställdes in i oktober har han nu fått ett nytt rättegångsdatum efter månader av tystnad.

– Ola Bini har varit i juridiskt limbo sedan de ställde in i oktober, säger Mats Lövgren, familjens presskontakt till SVT Nyheter.

Den 17 februari ska Ola Bini infinna sig för en så kallad ”pre-trial”, där en domare ska värdera åklagarens bevisning mot försvarets och därifrån ta ställning till ifall det finns skäl nog att driva åtalet till rättegång.

Han står anklagad för dataintrång mot det statliga telekombolaget CNT.

– Om det skulle leda till någonting kan han straffas till upp till sex år, säger Mats Lövgren, presskontakt till Ola Bini och familjen.

”Ovissheten tär”

Ola Bini greps den 11 april, samma dag som vännen och Wikileaksgrundaren Julian Assange greps på Ecuadors ambassad i London. Försvaret har hävdat att Ola Bini är oskyldig och menar att det inte finns några belägg i i åklagarens framställan på att det har förekommit något dataintrång överhuvudtaget.

– Han har gått och väntat sedan oktober. Just den här väntan och ovissheten tär mycket på en, säger Dag Gustafsson, Ola Binis pappa.

Familjens farhåga är att rättegången än en gång ska ställas in. Men om det går som planerat ska Ola Bini ställas inför rätta klockan 09.00 lokal tid, det villa säga klockan 15.00 svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.