Barack Obama höll tal i Tallinn på onsdagen. Foto: TT

Obama: Nato måste fortsätta stärka Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama fortsätter hävda vikten av att Nato stöttar sina östeuropeiska medlemsländer, med tanke på det ryska agerandet i Ukraina.

Obama tryckte på att inga medlemsländer ska behöva känna sig otrygga, och att Nato utan tvekan kommer att agera om Ryssland skulle kränka något av Natoländernas gränser. Han gick också hårt åt Ryssland, och kallade Moskvas agerande för ett hot mot freden i hela Europa.

Presidenten gick rakt på sak när han konstaterade att han inte tvekar på att de ryska trupperna som befinner sig i Ukraina är där för att strida. Politiker i Moskva har tidigare hävdat att de ryska trupperna i Ukraina enbart är hjälparbetare, där i fredligt syfte.

Krimkonflikten

– De är ryska stridstrupper med ryska vapen i ryska stridsvagnar, sa Obama.

Han avslöjade dock inga nya planer på utökade sanktioner mot Vladimir Putins Ryssland.

”Med Nato kommer ni aldrig att förlora er frihet”

Uttalandena kom i dag under en offentligt tal från Obama, som en del i presidentens besök i Estlands huvudstad Tallinn. Likt Ukraina har Estland och de andra baltländerna stora rysktalande minoriteter, ett argument Ryssland använde för att rättfärdiga sitt inblandande i Ukraina. Till skillnad från Ukraina är dock de tidigare sovjetiska baltstaterna medlemmar i Nato.

– Ni förlorade er frihet en gång. Med Nato kommer ni aldrig att förlora den igen, sa Obama.

Öppnar för fler medlemsländer

Obama betonade att Nato ska fortsätta hjälpa till att förstärka Ukrainas militära styrka. Han menar också att dörren ska hållas öppen för fler nationer att tas in i försvarsalliansen.

Han nämnde i det sammanhanget dock aldrig explicit Ukraina som ett eventuellt framtida medlemsland. Däremot gick han vidare till att nämna att Ukraina, tillsammans med Georgien och Moldavien, förtjänar ytterligare stärkt stöd från försvarsalliansen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet