Biden är favorittippad till att få det demokratiska partiets nominering och har lett opinionsmätningarna om vem demokratiska väljare vill se som partiets presidentkandidat i månader. Foto: Scott Eisen/AFP/TT

Obamas tidigare vicepresident Joe Biden ställer upp i USA:s presidentval

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare amerikanske vicepresidenten Joe Biden kandiderar nu för att själv bli USA:s president, bekräftar han själv under torsdagen.
– Om vi ger Donald Trump åtta år i Vita huset kommer han för alltid och i grunden att ändra det här landets karaktär, säger Biden i videon där han lanserar sin kandidatur.

Joe Biden, tidigare USA:s vicepresident under Barack Obama, ställer upp i det amerikanska presidentvalet 2020. Det bekräftade han själv under torsdagen, i ett videoklipp som han delat från sitt Twitter-konto.

– Allt som har gjort Amerika till Amerika står på spel, säger han i videon där han lanserar sin kandidatur.

Möter först demokratiska konkurrenter

Spekulationerna kring Bidens kandidatur har länge cirkulerat i amerikansk politik. Han sällar sig nu till ett tjugotal hoppfulla kandidater från det demokratiska partiet som hoppas bli partiets kandidat för att utmana den sittande presidenten, republikanen Donald Trump, i nästa års val.

– Om vi ger Donald Trump åtta år i Vita huset kommer han för alltid och i grunden att ändra det här landets karaktär. Vilka vi är. Och jag kan inte låta det hända, säger Biden i sin video.

Redan favorit i mätningar

Biden är favorittippad och har lett opinionsmätningarna om vem demokratiska väljare vill se som partiets presidentkandidat i månader. Han räknar med stöd från arbetarrörelsen och ses som den aspirant som kanske har bäst chanser att vinna Vita huset åt Demokraterna.

Just vita arbetare i vågmästardelstater som Pennsylvania var en väljargrupp som president Donald Trump hade mycket stora framgångar bland i valet 2016. På den arenan spås den tidigare vicepresidenten, som ofta framhåller sin arbetarbakgrund, kunna ge Trump en match.

Kan ses som förlegad

Men andra utmaningar väntar Biden, kanske främst frågan om han klarar av att anpassa sig till dagens politiska klimat. Om han väljs blir 76-årige Biden USA:s äldsta president någonsin.

Han hoppas nu bli presidentkandidat för ett parti som länge efterlyst ett generationsskifte och ökad representation av kvinnor och minoriteter – och som sett många engagerade företrädare för metoo-rörelsen.

Under våren har det stormat kring Biden sedan ett antal kvinnor anklagat honom för olämpligt beteende, bland annat för att ha varit för kramig och för att ha luktat på kvinnors hår. Men inga anklagelser om sexuellt ofredande har förekommit och Biden har svarat med att lova att vara mer uppmärksam när det gäller den personliga sfären.

Demokraten Joseph ”Joe” Biden föddes den 20 november 1942 i Scranton i Pennsylvania. Betonar ofta sin arbetarbakgrund, Bidens släktingar jobbade i gruvindustrin och hans far var bilförsäljare.

Har en juristexamen från Syracuse University College.

Var senator för Delaware i 36 år. Var ordförande i senatens utrikesutskott innan han 2009 svors in som Barack Obamas vicepresident.

Bidens sorgliga familjehistoria är väl känd i USA: 1972 omkom hans dåvarande hustru Neilia Hunter i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. Parets två unga söner skadades men överlevde. Biden, som en månad tidigare valts till senator, sågs åren efter i princip varje kväll åka den 90 minuter långa tågresan hem till Wilmington för att natta sina söner.

Biden gifte om sig 1977 med Jill Tracy Jacobs och paret fick en dotter. Under tiden som vicepresident drabbades han av ytterligare en personlig tragedi då hans äldste son Beau 2015 avled i hjärncancer.

Den tidigare vicepresidenten beskrivs som livlig, stridslysten och frispråkig men också som en person med stort hjärta som kan jobba över partigränserna. Har försökt bli USA:s president två gånger tidigare. Kampanjen 1988 blev ett fiasko då det visade sig att han plagierat ett tal.

Källa: TT

Ett antal personer förekommer i spekulationerna om vilka som ska ställa upp i kampen om att få bli Demokraternas kandidat i presidentvalet 2020.

Här är några av dem som har nämnts:

  • Elizabeth Warren, 69 år. Akademisk examen inom juridik, har suttit i senaten för Massachusetts sedan 2013. Var politisk sakkunnig under Barack Obamas tid i Vita huset.
  • Joe Biden, 76 år. Han har trots sin ålder varit en av de hetaste kandidaterna. Han var Barack Obamas vicepresident.
  • Kamala Harris, 54 år, senator från Kalifornien med jamaicanskt och indiskt påbrå.
  • Cory Booker, 49 år. Senator från New Jersey, tidigare borgmästare i Newark.
  • Beto O'Rourke 46 år. Sitter i representanthuset för Texas. Förlorade senatsvalet i november mot Ted Cruz, men fick stor uppmärksamhet i medierna under kampanjen.
  • Michael Bloomberg, 76 år. Förmögen affärsman och tidigare borgmästare i New York som relativt nyligen registrerat sig som demokrat, vilket har tolkats som att han har presidentambitioner.
  • Kirsten Gillibrand, 52 år. Senator från New York, efterträdde Hillary Clinton på senatorsposten 2008.
  • Bernie Sanders, 77 år. Senator för Vermont som förlorade kandidaturen mot Hillary Clinton 2016.

Sammanställning: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet