Till vänster: En rullande matbutik där man handlar via en mobilapp är på gång i Västra Ingelstad i Skåne. Till höger: Näthandelsföretaget Amazon öppnar sin första livsmedelsaffär i Seattle i USA utan kassor med personal. Foto: Moby Mart/TT/Reuters

Obemannade butiker utan kassaköer allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Vill du slippa köer till kassan när du har handlat? Obemannade butiker där man handlar via en app blir allt vanligare. Ett svenskt företag ska öppna en mobil matbutik i Skåne och det amerikanska näthandelsföretaget Amazon satsar på sin första livsmedelsbutik utan utgångskassor.

Kunderna behöver inte bry sig om att själva scanna streckkoden på varan, vilket blivit allt vanligare i våra butiker i Sverige. I stället finns sensorer som identifierar produkten, även i de fall kunden väljer att lägga tillbaka varan på hyllan. Man loggar in i en app i mobiltelefonen och ett kamerasystem kontrollerar din identitet. Kunden kan lämna butiken utan att köa vid kassan och betalningen debiteras bankkortet.

Svajig teknik

Amazon kunde först efter ett år av tester sjösätta det nya konceptet. Tekniken ansågs inte tillförlitlig när många människor befann sig i butiken och när varorna hamnat på fel ställen på hyllorna.

SVT Nyheter har tidigare berättat om obemannade butiker i Sverige och i glesbygden i Finland.

Mobila butiker

Det svenska företaget Moby Mart testar mobila obemannade solcellsdrivna butiker i Kina och ska snart öppna i Västra Ingelstad i Skåne. Tanken är att butiken kan flyttas förarlöst till en lämplig plats. Där släpps de kunder in som har beställt varor via en app.

Det finns även idéer att förse butiken med drönare som ska kunna leverera mindre paket till kunder. Den mobila enheten ska också vara ombud för nätbeställda produkter och ska också köra själv till lagret och fylla på varor.

Kina expanderar

I Kina finns en ny kedja obemannade butiker som kallas BingoBox. Företaget har öppnat 200 affärer i landet och vill expandera till Sydkorea och Malaysia under 2018.

Många konkurrenter

Även företaget F5 Future Store konkurrerar på samma marknad, och 7-Eleven har öppnat sin första obemannade butik i Seoul i Sydkorea nyligen. Näthandelsföretaget Ali Baba driver kaféer som använder tekniken med ansiktsidentifiering och mobil betalning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.