Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anastasia Tjumakova, grundare av oberoende Astra, berätta hur hon och hennes team jobbar. Foto: Anastasia Tjumakova

Oberoende rysk journalistik – från ett tält i värmen

Uppdaterad
Publicerad

Det sägs ofta att det inte finns oberoende rysk journalistik. Men det stämmer inte. Den existerar visserligen inte öppet i Ryssland men den finns, ofta producerad utanför landets gränser som till exempel i ett tält i en av USA:s subtropiska stater.

Anastasia Tjumakova lever med sin man, tre katter, en höna och tupp, get och två hundar i ett tält. Det är det enda boendealternativet som hon har råd med.

– Jag väljer att inte säga vilken stat jag bor i för min egen säkerhets skull. Det har redan publicerats information om mig av proryska bloggare, berättar hon.

Kriget i Ukraina

Så föddes Astra

När Ryssland gick in i Ukraina 24 februari förra året var Anastasia Tjumakova arbetslös. Någon månad tidigare hade hon fått sparken i New York från RTVI, en internationell rysk medieplattform, efter att ha kritiserat kanalens val av nyheter på sina sociala medier.

Med kriget började Tjumakovas telefon fyllas med bilder och videor från hennes vänner och bekanta i Ukraina.

– Jag började publicera det i min privata Telegramkanal och intresset för det började växa. Samtidigt kom nya lagar i Ryssland som förbjöd att sprida sanningen om kriget. Då fick jag idén att skapa en egen nyhetskanal, berättar Anastasia Tjumakova.

Jobbar dygnet runt

5 mars föddes Astra. Till en början jobbade Tjumakova tillsammans med en annan journalist.

– Jag jobbade när hon sov och hon jobbade när jag sov. Efter ett par månader var vi tre. Sen anslöt min man och i drygt ett år var vi fyra personer. Idag är vi sju, berättar hon.

Tjumakova jobbar när det är natt i Moskva. På så sätt publicerar Astra nyheter dygnet runt.

Nyheter blandat med egna avslöjanden

Astra producerar nyheter på Telegram för sina drygt 150 000 följare. Flera oberoende ryska medier som skapats efter kriget, till exempel Projekt och Vjorstka, kan liknas vid tidskrifter. Astra jobbar snarare som en dagstidning där nyheter blandas med egen granskande journalistik.

– Jag är mest stolt över att vi i samarbete med Meduza var först med att berätta om hur ryska soldater mördade och våldtog civila i Kievregionen precis i början av kriget. I en annan viktig granskning hittade vi källare där ryska soldater som vägrar strida hålls tillfångatagna, säger Anastasia Tjumakova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet