Ödesdag för nordöstra Syrien när Erdogan och Putin möts

Uppdaterad
Publicerad

Eldupphöret mellan Turkiet och de kurdiska styrkorna har varit bräckligt. Många menar att den verkliga uppgörelsen för nordöstra Syriens framtid blir tydlig på tisdagen när Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffar Rysslands president Vladimir Putin.

– Det har varit ett bräckligt eldupphör men inte helt utan hopp. Hjälpinsatser har nått fram och många civila har kunnat fly till säkrare områden, säger SVT:s reporter i Turkiet, Tomas Thorén.

Det var i slutet av förra veckan som USA och Turkiet kom överens om ett fem dagar långt eldupphör i nordöstra Syrien.

Turkiets offensiv i Syrien

– Hundratusentals människor har tvingats lämna sina hem under den turkiska offensiven, civila har dödats, det saknas el och vatten och mat. Många familjer berättade också att gränsen på den syriska sidan hålls stängd av kurderna där, att man inte vill att så många ska lämna och att man därför tvingas betala människosmugglare för att kunna ta sig ut, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren, som har besökt området vid den syriska gränsen till Irak, dit tusentals har flytt.

Dubbla budskap från Putin

Efter att USA dragit sig tillbaka från området har Ryssland stärkt sitt grepp. När tidsfristen för eldupphöret går ut på tisdagen är det oklart vad som kommer att hända. Många bedömare menar att mötet mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin i Sotji i södra Ryssland kommer att vara avgörande.

– Många väntar sig att det är då som den verkliga uppgörelsen om norra Syriens öde kommer att kunna avgöras. Från Putins håll har det kommit dubbla budskap. Han har å ena sidan sagt att Turkiet har rätt att försvara sig och å andra sidan att Syriens gränser ska kontrolleras av Syriens president Bashar al-Assad, säger Tomas Thorén.

Stina Blomgren håller med om den analysen.

– Det här mötet i Sotji ses som avgörande för framtiden för dessa två miljoner människor som bor i norra Syrien, i det här landområdet som Turkiet vill se som sitt, som en buffertzon i norra Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet