Ödestimmar för Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Facebook-köparnas ögon riktas mot Nasdaq-börsen när den öppnar klockan 15.30 svensk tid.

Inofficiella uppgifter pekar på att Morgan Stanley stödköpte Facebook-aktien under fredagseftermiddagen amerikansk tid. Detta för att förhindra att aktiekursen skulle sjunka under introduktionspriset 38 dollar.

Flera olika branschkännare och analytiker pekar samstämmigt på uppgifter som visar att Facebook-aktien stödköptes för upp till så mycket som två miljarder dollar.

Facebooks börsintroduktion

Vanligt för att manipulera börskurs

Det är vanligt vid stora börsintroduktioner att en del av aktierna reserveras just för detta ändamål, och att en utvald institution får till uppgift att hålla koll på och manipulera kursen genom stödköp. I de fall detta inte behövs kan istället aktierna säljas dagarna efter introduktionen och inbringa ytterligare kapital till bolaget ifråga (samt avgifter till den bank som hanterar försäljningen).

Flera anonyma uppgiftslämnare menar att Morgan Stanley tilldelats cirka 63 miljoner aktier i detta syfte, som om de säljs för introduktionspriset totalt är värda cirka 2,4 miljarder dollar.

Inte mycket utrymme kvar

Om uppgifterna stämmer innebär det att nästan hela tilldelningen redan använts till stödköp under fredagens sista timmar innan Nasdaq-börsen stängdes – vilket också innebär att det inte finns mycket utrymme kvar att stödköpa aktien utifall att kursen skulla fortsätta den negativa utvecklingen vid börsens öppnade på måndagen.

-Man ser att de större investerare blivit mindre riskbenägna, säger SVT:s kommentator Peter Rawet om Facebook-aktien. Även Apple har fallit och det kan innebära att kursen fortsätter att sjunka, om man vill ta sig ur riskerna. Det är svårt att veta om småspararna då kanske tycker att aktien är billig och köper in sig.

Första timmarna avgörande

Det är därför många nervösa ögonpar kommer att riktas mot börsuppdateringarnas siffertavlor på måndagen klockan 15.30 svensk tid. De första minuternas och timmarnas handel kan vara avgörande för Facebook-aktiens fortsatta utveckling, åtminstone i närtid – eftersom stödköpspengarna bedöms vara nästan slut.

-Den stora frågan är om man kan ta betalt för Facebook, säger Peter Rawet. Köper man aktien för att spekulera kanske den kan vara intressant, om man köper den på längre sikt bör man nog sätta sig in i bolagets affärsmodell.

Tekniska problem

Aktiehandeln drabbades också av stora tekniska problem ofter en försenad start. Många handlare rapporterar att de inte fick någon bekräftelse på om köp gått igenom eller inte. En del handlare fick färre aktier än de hade beställt, andra mer. En del uppgifter har förekommit om att volymen skulle ha varit så stor att Nasdaqs datorer inte hann med att räkna om kursen i realtid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Facebooks börsintroduktion

Mer i ämnet