Hållbart OS – en lögn enligt Cortina-borna

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle bli de mest hållbara olympiska spelen hittills. Milano-Cortina fick vinter-OS 2026 med löften om ekologiska lågkostnads-spel. Nu växer dock kritiken när löftena sviks och en rad dyra nybyggen planeras.

– De har ljugit för oss, säger Marina Menardi, ordförande i Cortinas medborgarråd.

De grönaste olympiska spelen någonsin. Så löd löftena när Milano-Cortina vann kampen om OS 2026 mot Stockholm-Åre.

Men det enda som lyser grönt är gräset när vi besöker Cortina d’Ampezzo, en lyxig men luggsliten skidort. Barmarken berättar om snöns frånvaro och i pisterna går snökanonerna dygnet runt. Bara vintrarna 2017, 2018 och 2019 gick det åt 4,2 miljarder liter vatten och stora mängder el åt konstsnön.

OS i Milano Cortina 2026

– Det är enorma kostnader ekonomiskt men framför allt för miljön. Under OS kommer det att röra sig om ännu större mängder. När jag var liten fanns det skidbackar som ledde ända ner hit till byn. Men de är stängda sen länge, det är för lite snö på låg höjd numera här i alperna. Stora vinter-spel borde inte hållas här, säger Silverio Lacedelli.

Sorgligt förfall

Han är född i den vackra bergsbyn och djupt oroad över miljö-konsekvenserna av OS 2026. Spelen kommer också att hållas i Milano samt i bland annat Val di Fiemme. Löftena var att i stort sett inget skulle byggas nytt.

– Men så blir det inte. Bob-banan är bara ett exempel på det, säger Silverio Lacedelli.

Han tar oss med till den gamla bob-banan som byggdes till OS 1956 i Cortina. Både den och backhoppnings-backen var en gång stadens stolthet och är med i James Bond-filmen ”For youre eyes only” från 1981. Nu är båda de gamla OS-anläggningarna i sorgligt förfall. Bob-banan ska rivas och en ny byggas för minst 650 miljoner kronor.

– Det kommer att påverka hela miljön här, det kommer att bli som ett sår i landskapet, säger Lacedlli.

”De har ljugit för oss”

Protesterna kring OS är stora och en rad demonstrationer har ordnats under parollen ”Non nel mio nome”, ”inte i mitt namn”.

– Med det vill vi säga att vi inte står bakom de här spelen, säger Marina Menardi.

Hon är ordförande i Cortinas medborgarråd. Förutom bob-banan planeras både i och utanför Cortina en ny linbana, en OS-by, parkeringar, lägenhetsbyggen, hotell, restauranger och flera vägar.

– Det arrangörerna skrev i OS-projektet när vi fick spelen var utmärkt, jättebra löften om hållbarhet ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Det man nu verkligen gör? Det är mindre bra. De har ljugit för oss, säger Marina Menardi.

Cortinas borgmästare Gianpietro Ghedina nekar inte till att en rad nybyggen planeras.

– Till våra kritiker säger jag att OS innebär en stor chans för oss. Om folk ska kunna leva här i bergen framöver behövs stora evenemang. Vi lever fortfarande på OS 1956 fast det var för snart sjuttio år sen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Milano Cortina 2026

Mer i ämnet