Svenskarna blir mer positiva till EU, visar en ny undersökning. Foto: TT

Ökat stöd för EU i Sverige – fler svenskar gillar EU

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas stöd för EU ökar, och 68 procent av svenskarna tycker att det är bra att Sverige är med i EU. Detta enligt en opinionsmätning i samtliga EU-länder. Svenskarna anser att klimat och miljö, mänskliga rättigheter och bekämpande av terrorism är de viktigaste frågorna för EU.

Opinionsmätningen har genomförts på uppdrag av EU-parlamentet eftersom det om ett år i maj 2019 är val till EU-parlamentet.

Och i EU som helhet ökar stödet för EU, i genomsnitt 60 procent av de tillfrågade tycker att EU-medlemskapet är bra.

Stora skillnader i stöd

Men det finns stora skillnader.

Lägst är stödet i Tjeckien, Kroatien, Italien och Grekland, där mellan 34 procent och 45 procent tycker att EU är bra.

Starkast stöd för EU finns i Luxemburg, Irland, Tyskland och Nederländerna där mellan 79 procent och 85 procent tycker att EU är bra.

Terrorism och klimat

Bland de viktigaste frågorna för EU nämner de flesta terrorism, ungdomsarbetslöshet och immigration.

Svenskarna skiljer ut sig genom att fler svenskar säger att det viktigaste för EU är att bekämpa klimatförändringar, skydda miljön och att främja mänskliga rättigheter.

EU-valet 2019

Valdeltagandet har som helhet minskat vid de senaste valen till EU-parlamentet, även om Sverige var ett undantag med ökat valdeltagande 2014.

I opinionsmätningen är det flest i Danmark, Nederländerna och Sverige som säger att de antagligen kommer att gå och rösta.

Nej till toppkandidater

Svenskar uppskattar inte förslaget om så kallade toppkandidater. Enligt förslag från partierna i EU-parlamentet ska kandidaten från det europeiska parti som får flest röster i EU-valet automatiskt bli ordförande i EU-kommissionen.

Med ett tyskt ord kallas detta ”Spitzenkandidat” eller toppkandidat, men det är en process som de flesta svenska partierna inte stöder.

Enligt opinionsmätningen stöder 38 procent av svenskarna denna idé och Sverige är bland de länder där stödet är svagast.

Opinionsmätningen har gjorts i de nuvarande 28 EU-länderna, med drygt 27 000 svarande över 15 år under april månad 2018. Undersökningen har gjorts på uppdrag av EU-parlamentet och genomförs av opinionsinstitutet Kantar Sifo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.