Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett dåligt tecken för Biden är att stödet bland spansktalande är lägre än för Demokraterna i valen 2016 och 2018. Foto: TT

Bidens övertag i opinionen minskar

Uppdaterad
Publicerad

Utmanaren Joe Biden är fortfarande favorit inför presidentvalet i USA, men kampen hårdnar. Försprånget har minskat i flera nyckelstater och en ny undersökning tyder på oväntat svagt stöd bland spansktalande.

Sett till hela väljarkåren har Biden fortfarande en klar ledning över president Donald Trump. I genomsnitt har de senaste opinionsmätningarna uppmätt ett stöd på 50,5 procent, mot 43 procent för Trump, enligt politiksajten Realclearpolitics.

Men övertaget har minskat sedan slutet av juni, då Biden ledde med 50,5 mot 40,5 procent.

Dessutom går det ju att få flest röster men ändå förlora valet, som Hillary Clinton bittert fick erfara 2016. Då vann Trump en majoritet av delstaternas elektorer, trots att Clinton fick nästan tre miljoner fler röster.

Biden tappar mark i Florida

Mycket uppmärksamhet riktas därför mot de så kallade ”swing states” där utgången är oviss. Stater som Florida och Ohio har många elektorer och kan därför bli avgörande för utgången – som när republikanen George W Bush vann hela presidentvalet 2000 tack vare en omdiskuterad seger med några hundra röster i Florida. 

Just i Florida har Biden tappat mark och leder nu bara med en dryg procentenhet, enligt Realclearpolitics. Utvecklingen är ungefär densamma i North Carolina. I Ohio har Trump tagit en knapp ledning.

Jämnare odds för spelare

Till nyckelstaterna hör också de traditionellt demokratiska staterna Pennsylvania, Michigan och Wisconsin, som oväntat stödde Trump 2016. Där har Biden nu en tydlig men knapp ledning, 4-6 procentenheter, enligt Realclearpolitics.

Det minskade gapet mellan kandidaterna har också gjort att vadslagningsbyråerna ger nästan lika mycket utdelning för en Trumpseger som för en Bidenseger, enligt aktuella odds. För en dryg vecka sedan räknades Trump rentav som favorit av Betfair.

Svagare stöd bland latinos

Ännu ett dåligt tecken för Biden är att stödet bland spansktalande är lägre än för Demokraterna i valen 2016 och 2018. Clinton vann med 38 procentenheters marginal, och i mellanårsvalet 2018 vann Demokraterna med 47 procentenheter. Nu ger mätningarna Biden som bäst en ledning med 32 procentenheter, skriver The New York Times.

Ett gott tecken för partiet är dock att Bidens ledning nationellt är betydligt större än Clintons vid samma tid 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet