Den här bilden på Oklahomas guvernör Kevin Stitt togs den 12 april när han undertecknade lagförslaget om att det bör anses vara ett brott att utföra en abort. Foto: Sue Ogrocki/AP/TT

Oklahoma inför strängaste abortlagen i USA

Uppdaterad
Publicerad

”Jag lovade Oklahomas invånare att skriva under varje 'pro-life' lagstiftning som landar på mitt skrivbord och jag är stolt över att hålla det löftet i dag”. Så lät det när delstatens guvernör Kevin Stitt skrev under USA:s striktaste abortförbud natten till torsdag.

Efter undertecknandet blev Oklahoma därmed den första delstaten i USA att effektivt stoppa tillgången till abort.

Enligt lagen är aborter förbjudna i alla skeden av graviditeten, med undantag för medicinska nödsituationer eller om graviditeten var ett resultat av våldtäkt, sexuella övergrepp eller incest som rapporterats till polisen, rapporterar CNN. Den låter även privata medborgare stämma dem som hjälper kvinnor avbryta sina graviditeter, enligt AP.

– Från det ögonblick som livet börjar vid befruktningen har vi ett ansvar som människor att göra allt vi kan för att skydda barnet och moderns liv, sade Stitt och tillade att om andra stater vill anta andra lagar, är det deras rättighet, men ”i Oklahoma kommer vi alltid att stå upp för livet”.

Förändring kan ske i hela landet

Lagen antogs av Oklahomas lagstiftande församling förra torsdagen och förlitar sig på civilt verkställande för att komma runt den konstitutionella rätten till abort som fastställdes i den historiska Roe mot Wade-domen, ett beslut som USA:s högsta domstol kan komma att upphäva i slutet av juni.

Se klipp nedan på fler länder där aborträtten har stärkts.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är tre länder där aborträtten har stärkts. Foto: SVT/Reuters, Natacha Pisarenko/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.