Foto: Skärmdump/TT

Olga kritiserade Putin för korruption – nu åtalas hon

Publicerad

Den unga politikern och tvåbarnsmamman Olga Li lade upp ett videoklipp på nätet där hon kritiserar ryske presidenten Vladimir Putin för att inte ta ansvar för korruptionen i landet. Nu är hon åtalad och hon känner inget hopp om en rättvis rättegång.

29-åriga Olga Li bor i Kursk i södra Ryssland – långt från maktens centrum i Moskva. Ändå har hennes kritik mot president Putin och korruptionen i landet fått stort genomslag.

Hennes klipp ”en vädjan till Putin” har setts hundratusentals gånger.

– Det gick inte att tiga längre, korruptionen har nått för höga nivåer. Det gick bara inte att vara tyst. Många talar om detta, säger hon till SVT:s Friktion.

Men att kritisera den politiska makten i Ryssland har sitt pris. Olga Li är nu åtalad för förtal och för hets mot polis, åklagarmyndigheten och domstolsväsendet.

– Det är skrattretande, de är ju ingen social grupp som man kan hetsa mot, utan en ekonomisk grupp jag anklagar för att ha misskött sitt jobb.

Hoppades på utredning – men blev själv åtalad

Olga Li berättar att hon lade ut filmen för att väcka uppmärksamhet kring bristerna inom rättsväsendet, inte minst inom åklagarmyndigheten, som ligger under presidentens kontroll. Hon hade inte förväntat sig att hennes videoklipp skulle leda till åtal.

– Jag hade hoppats att det skulle leda till en utredning. Presidenten talar ju ofta om hur viktigt det är att bekämpa korruptionen och uppmanar medborgarna att rapportera om missförhållanden.

Olga Li försöker nu väcka uppmärksamhet kring sitt fall. Hon har skapat en protestlista och fått in 40.000 namnunderskrifter. Hon hoppas nu att rättegången ställs in.

– Jag hoppas att det inte blir någon rättegång, för då kommer det att leda till en fällande dom för mig. Därför lägger jag just nu all energi på att väcka uppmärksamhet kring mitt fall.

”Vill få mig att hålla mun”

Olga Li är övertygad om att de ryska makthavarna vill skicka en signal till andra oppositionella.

– Genom åtalet mot mig vill man få alla ryska medborgare som tänkt att klaga på korruptionen att hålla mun.

Se senaste programmet av Friktion i SVT Play!

Om Friktion

Visa

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen den 26:e april handlar det om ryske presidenten Vladimir Putin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friktion

Mer i ämnet