Få koll på valet i Norge – tre frågor till SVT:s utrikesreporter på plats Foto: SVT/TT

Oljebråk kan bli avgörande i norska valet

Uppdaterad
Publicerad

I dag går Norge till stortingsval. Coronapandemin och ekonomiska klyftor är tunga frågor, men störst vikt läggs vid klimatet och den för Norge så viktiga oljan. Frågan delar den politiska vänsterkanten, vilket skulle kunna få konsekvenser när en ny regering ska ta form.

På onsdagskvällen möttes representanter för Norges stortingspartier i en debatt i Mongstad. Valet av plats var ingen slump. Bakom politikerna syntes Norges största oljeraffinaderi torna upp sig.

Olje- och gasindustrins vara eller icke vara har seglat upp som en knäckfråga inför måndagens val. Utvinningen genererar viktiga jobb och stora intäkter men också omfattande utsläpp av växthusgaser.

Klimatkrisen

Oppositionen vill se omställning

För många partier handlar diskussionen om hur man ska trappa ned på sikt. Det är egentligen bara Miljöpartiet MDG som vill sätta en konkret gräns, och då redan vid 2035. Andra menar att det är bättre att Norge fortsätter utvinna gas och olja än att andra länder gör det.

– Om vi inte producerar norsk olja och gas med väldigt låga utsläpp kommer Ryssland och andra länder producera mer, med helt andra mer miljöfarliga utsläpp än vi har här i Norge, säger stortingsledamoten Ove Trellevik från regeringspartiet Høyre.

Förespråkarna för fortsatt utvinning lägger också stor vikt vid att behålla de många arbetstillfällen som industrin skapat. Oppositionen menar å sin sida att det är en ohållbar inställning.

– Vill man verkligen lösa klimatkrisen räcker det inte att producera olja pyttelite renare än grannlandet. Det handlar om hur vi ska byta ut oljan med nya förnybara näringar, säger Arild Hermstad, vice partiledare för Miljöpartiet MDG.

Erna Solberg hänger löst

Hanteringen av oljefrågan kan komma att kompliceras ytterligare efter valet. Alla indikationer från opinionsundersökningar pekar på ett regeringsskifte från Erna Solbergs högerkoalition till ett socialdemokratiskt lett alternativ, men exakt hur det kommer se ut är oklart.

Socialdemokratiska Arbeiderpartiet har haft som mål att bilda regering med Centerpartiet och i andra hand Sosialistisk Venstreparti. De har tidigare sett ut att uppnå majoritet, men senare indikationer har visat på att försprånget minskat.

– Det kan bli så att de måste ta in ytterligare ett parti. Då är det Miljöpartiet och Rødt längst ut till vänster som är på tapeteten, men Miljöpartiet har sagt att de inte kommer stödja en regering som stödjer en fortsatt oljeutvinning, säger SVT:s reporter Carl Fridh Kleberg på plats i Norge.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet