• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Bildmonatge. Foto: TT

Omvärlden fördömer Nordkoreas kärnvapentest

Publicerad

Efter att Nordkorea utfört ett sjätte kärnvapentest – denna gång med en kraftig vätebomb – följer nu reaktioner från omvärlden. Donald Trump har kallat Nordkorea för ”skurkstat”. Men Trump vill se hårdare tag i retoriken mot Nordkorea. FN:s säkerhetsråd träffas i morgon, måndag, för att diskutera frågan vidare.

Efter kärnvapentestet utfört av Nordkorea på söndagsmorgonen reagerar nu flera av världens ledare. USA:s president Donald Trump har på Twitter kallat Nordkorea för en ”skurkstat” och att landet utgör ett hot.

Storbritanniens premiärminister Theresa May uttalade sig på söndagen att hon vill se ytterligare sanktioner mot Nordkorea, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Vidare uppmanade hon FN:s säkerhetsråd att påskynda införandet av nya sanktioner och snabba på de befintliga sanktionerna.

Strax efter att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres fördömde Nordkoreas kärnvapentest på söndagen kom beslutet om att FN:s säkerhetsråd kallar till ett extrainsatt möte, rapporterar Reuters. Mötet äger rum i morgon, måndag, klockan 10:00.

LÄS MER: Nordkorea har genomfört ett nytt kärnvapentest

Ryssland och Kina överens

Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin har även de uttalat sig med anledning av kärnvapentestet. Enligt den kinesiska statliga nyhetsbyrån Xinhua är de två ledarna överens om att på ”ett lämpligt sätt hantera” Nordkoreas senaste kärnvapentest, och att de står fast vid målet om att säkerställa ett Nordkorea utan tillgång på kärnvapen, rapporterar Reuters. De två ledarna träffades i samband med söndagens BRICS-möte.

Rysslands president Putin och Kinas president Xi Jinping på BRICS-mötet. Foto: TT

Grannlandet Sydkorea har reagerat med vrede över Nordkoreas sjätte kärnvapentest.

– Ett absurt strategiskt misstag, säger president Moon Jae-in.

Macron och Merkel vill stärka EU-sanktioner

Frankrikes president Emmanuel Macron fördömer testet och menar att FN:s säkerhetsråd måste agera snabbt, skriver Reuters. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Macron diskuterade utvecklingen per telefon och kom fram till att EU:s sanktioner mot Nordkorea måste stärkas.

– Den senaste provokationen av den regerande i Pyongyang har nått en ny dimension, säger Angela Merkel rapporterar Reuters.

Samtidigt är Japans premiärminister Shinzo Abe och USA:s president Donald Trump eniga om att det internationella samfundet måste växla upp retoriken, att den inte är tillräcklig och att Nordkorea måste pressas ytterligare.

LÄS MER: På andra sidan ruvar diktaturen – SVT vid gränsen till Nordkorea

Bilaterala relationer spelar in

De bilaterala relationerna stormakternas emellan kan komma att påverkas med anledning av utvecklingen i Nordkorea, säger Asienforskaren Niklas Swanström till SVT Nyheter.

– Vi kommer se att de bilaterala relationerna mellan USA och Kina och mellan Ryssland och USA kommer att spela in. Ryssland kommer att utnyttja det nordkoreanska kortet i relationerna med USA just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet