Japans premiärminister Shinzo Abe, Kinas utrikesministern Wang Yi och Sydkoreas president Moon Jae-In är i dag alla glada över USA:s överenskommelse med Sydkorea. Foto: TT

Omvärlden positiv till mötet mellan Trump och Kim

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas ledare vill ta nästa steg mot fred. ”Vi kommer att finnas där för Nordkorea”.

De flesta världsledarna har reagerat positivt på dagens möte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Grannlandet Sydkorea tillhör ett av de länder som varit mest nöjda.

– När vi lämnar mörka dagar av krig och konflikter bakom oss kan vi skriva ett nytt kapitel om fred och samarbete, säger presidenten Moon Jae-In i ett pressuttalande och fortsätter:

Trump och Kim i Singapore

– Vi kommer att finnas där för Nordkorea.

Kina öppnar för lättande av sanktioner

Positiva tongånger hörs även för Pyongyangs viktigaste allierade och handelspartner, Kina. Nu öppnar Peking för att ett lättande av sanktionerna mot Nordkorea kan bli verklighet som en följd av mötet i Singapore.

– Kina har konsekvent hävdat att sanktioner inte är målet i sig. Säkerhetsrådets åtgärder bör bara vara ett stöd åt diplomatiska förhandlingar för att nå en kärnvapenavrustning av Koreahalvön, säger kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

Pyongyang släpper alla fängslade japanska medborgare

Även Japan välkomnar överenskommelsen som ett ”första steg” mot kärnvapenavrustning.

-Genom detta toppmöte mellan USA och Nordkorea bekräftades ordförande Kim Jong-Uns avsikt att få till en fullständig kärnvapennedrustning på Koreahalvön”, sade Japans premiärminister Shinzo Abe.

Abe tillägger att han ”skulle vilja tacka presidenten (Trump) för att han tog upp kidnappningsfrågan”, och syftar på Japans krav att Pyongyang släpper alla återstående japanska medborgare som förts bort av Nordkorea.

Ryssland: ”djävulen finns i detaljerna”

Ryssland är däremot mer försiktigt positivt. Landet uppger sig vara redo att hjälpa till med att genomföra överenskommelsen som slutits, men landets biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov säger till nyhetsbyrån Tass att ”djävulen finns i detaljerna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet