Se Helge Garåsen, hälso- och välfärdsdirektör i Trondheim, förklara varför öppenhet är viktigt i coronakrisen. Foto: SVT

Öppenhet del av Norges strategi mot viruset

Uppdaterad
Publicerad

Trondheim har fått ett rejält besökstryck på sin hemsida under våren. Faktan kring dem som smittats är omfattande.

– Det finns en stor fördel med det, säger hälso- och välfärdsdirektör Helge Garåsen i Trondheim.

Det verkar finnas en i det närmaste obegränsad efterfråga på information om coronan och hur myndigheterna sköter sitt jobb. På Trondheims hemsida redovisas bland annat ålder, kön, vilket land invånarna vistats i, om närstående smittats och så vidare.

– Det finns en stor fördel med det. Även om vi lyckades få ner smittotalen snabbt i Trondheim är faran inte över. Vi kan få många små lokala utbrott och på det här sättet blir allmänheten mer försiktig, säger hälso- och välfärdsdirektör Helge Garåsen i Trondheim.

Coronapandemin

På den norska socialstyrelsen i Oslo finns heller inga invändningar mot publiceringarna. 

– Vi har lagt oerhört stor vikt vid öppenhet om covid-19, också om att vi varit osäkra på vårt val av strategi, säger hälsodirektör Bjørn Guldvog till SVT Nyheter.  

Utpekanden och konspirationsteorier

Garåsen påpekar att det är en hårfin balans mellan att dela med sig av information och att peka ut enskilda personer. Han konstaterar att det är tufft för anställda vid äldreboenden att se sina arbetsplatser på tidningarnas framsidor, men tidigare kriser har visat att öppenhet är det enda förnuftiga. Genom att vara detaljerade får krisen ett ansikte och han tror inte att det leder till stigmatisering i samhället. 

– Jag tror faktiskt det motsatta, om du har en öppenhetskultur skapar det tillit och vi är beroende av allmänhetens förtroende för att lösa våra uppgifter, samtidigt undviker vi konspirationer, teorier och rykten, förklarar Helge Garåsen.

Vill inte recensera Sveriges strategi

Med facit i hand så här långt har Norge lyckats bättre med virusbekämpningen. I Norge har 237 personer avlidit i covid-19, i Sverige har fler än 4 200 liv krävts  

– Det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig. Mitt råd till Sverige är att ha en öppenhetskultur så att man skapar en förståelse för vad man gör och varför man gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet