Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gleb Karakulov berätta om samtalet med hans mamma som avgjorde att han skulle hemlighålla sin flykt från Ryssland. Foto: Dossier Center

Orden från mamman före flykten: ”Är du utländsk agent?”

Publicerad

Den ryska officeren Gleb Karakulov, 36, lämnade Putins säkerhetsstyrka – efter mer än tio år i presidentens tjänst. Men hans föräldrar fick inte veta någonting.

– Min mamma skulle inte kunna hantera skammen, säger Karakulov.

Under ett officiellt besök i Kazakstan i höstas valde Gleb Karakulov, som arbetat inom den ryska Federala skyddstjänsten sedan 2009, att fly tillsammans med sin fru och barn.

– Resten av min familj visste ingenting. Jag var redan i Istanbul när deras hem genomsöktes och de fick reda på det, säger avhopparen Karakulov i en intervju med grävredaktionen Dossier Center som SVT har tagit del av.

Påverkad av ryska tv-sändningar

Beslutet att lämna Vladimir Putins säkerhetsstyrka togs månader tidigare och Gleb Karakulov hade planer på att ta upp det med sin mamma.

Men han upplevde att hon var väldigt påverkad av ryska tv-sändningar om kriget och beskriver hur hon blev ifrågasättande om han tog upp något kritiskt om Rysslands agerande.

– Jag gjorde upprepade försök att ta upp ämnet och diskutera med henne, men det gick inte, säger Karakulov och fortsätter:

– Hon frågade om jag planerade att fly och om jag var utländsk agent.

Gleb Karakulov har ännu inte pratat med sina föräldrar sedan han lämnade den ryska säkerhetsstyrkan. Nu befinner han sig på hemlig ort tillsammans med sin fru och barn.

Om publiceringen

Dossier Center är en Londonbaserad grävredaktion som grundades 2017 av den ryska exil-oligarken och Putinkritikern Michail Chodorkovskij.

Redaktionen har tillgång till tusentals ryska databaser och har granskat och verifierat Karakulovs bakgrund.

Publiceringen är en del av researchen för serien ”Skuggkriget”, en kommande granskning av rysk underrättelseverksamhet i Norden av SVT, DR, NRK och Yle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.