– Är det något som den här pandemin har visat så är det att vi faktiskt klarar oss utan att ha flytten mellan Bryssel och Strasbourg, säger europaparlamentarikern David Lega (KD) till SVT.

Nu samlas EU-parlamentet i Strasbourg: ”Orimlig flyttcirkus”

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan har Europaparlamentet samlats i östfranska Strasbourg igen för första gången på ett drygt år. Äntligen, tycker några, alldeles för tidigt, tycker andra. Och återigen väcks debatten om det är rimligt att flytta fram och tillbaka mellan två säten.

– Om vi skulle stanna bara i Bryssel skulle Europa bli hypercentraliserat. Det är en styrka att EU finns representerat på flera håll i unionen, säger Anne Sander, fransk EU-parlamentariker i EPP-gruppen.

– Det kostar 1,1 miljarder per år, den här flyttcirkusen. Jag tycker det är helt orimligt med skattebetalarnas pengar, säger europaparlamentarikern David Lega (KD).

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.