Foto: TT

Oro i London efter attacken

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en oro bland turister och invånare i London för nya dåd i huvudstaden efter attacken nära Storbritanniens parlament.

– Det finns en underton av att man har väntat på det här, säger Niklas Svensson, SVT:s reporter på plats i London.

Flera människor samlades nära polisavspärrningarna vid Westminster efter dådet där fyra personer, däribland gärningsmannen, dödades och omkring 40 skadades.

– Polisen gör ett bra jobb. Detta måste vara den säkraste platsen i staden just nu, säger londonbon Phoebe Lanzer.

Attacken vid brittiska parlamentet

Han får medhåll av landsmannen Daniel Redfearn som även han befann sig vid polisavspärrningarna under onsdagskvällen.

– Jag måste erkänna att jag är bekymrad. Vi minns attackerna den 11 september. Jag bor i närheten av London Bridge och den så kallade Shardbyggnaden. Det är nog lika bra att hålla sig borta tills vidare, säger han.

Vill markera att livet fortsätter som vanligt

SVT:s reporter Niklas Svensson är på plats i London, han säger att stämningen nu på morgonen är delad.

– Reaktionerna här är naturligtvis chock och förvåning, en upprördhet över att något sådant här kan hända. Men samtidigt finns en underton av att man har väntat på det här. Det har varit hög säkerhetsnivå i London och man har sett hur andra Europeiska städer haft hög upptrappning.

Det finns också en känsla av att Londonborna vill markera att de tänker fortsätta att leva som vanligt.

– Man vill ut och markera att den här typen av attacker inte kommer att påverka hur folk fortsätter att leva. Det är ju ett budskap som vi känner igen från andra europeiska städer som drabbats, säger Niklas Svensson.

Många poliser

Polisnärvaron i centrala London är stor efter attacken och på torget Trafalgar Square, som är populärt bland turister, lyser himlen upp av det blå skenet från polisbilarna.

På torget går ett danskt par som är på semester i huvudstaden.

– Vi fick först information om händelsen genom att familjen skickade meddelanden och undrade om vi var okej. Men vi insåg att något hade hänt när vi såg och hörde alla helikoptrar, säger Morten Bruun.

Knivhögg polis

Vid dådet körde föraren på ett stort antal människor på Westminister Bridge, fortsatte mot parlamentsbyggnaden och rammade en grind. Han övergav fordonet och tog sig in på parlamentsområdet. Där knivhögg han en polis till döds, innan han själv sköts ihjäl av polis. Tre personer ur allmänheten dödades också.

Polisen uppgav sent under kvällen att attentatsmannen förmodligen var inspirerad av internationell terrorism.

Omkring 40 personer skadades i dådet. Flera av de skadade är utländska medborgare, rapporterar AFP. Tre franska skolelever, fem Sydkoreaner, två rumänska medborgare och en man från Portugal, finns bland de skadade.

Fakta: Europeiska terrordåd

Onsdagens attack i London utreds som ett misstänkt terrordåd – och olika fordon har vid åtminstone två tillfällen används vid terrorattacker i Europa på senare tid:

 * Den 19 december förra året dödades tolv personer när en lastbil rände in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen sköts senare ihjäl av italiensk polis.

 * Den 14 juli 2016 dödades 84 människor då en lastbil körde rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice. Gärningsmannen identifierades som en fransman född i Tunisien. IS tog på sig dådet.

Andra omfattade europeiska terrordåd de senaste åren:

 * Den 22 mars i fjol dödades 32 personer, bland dem två svenskar, i två attacker i Belgiens huvudstad Bryssel. Dessutom skakades omkring 300 människor av attentatsmännen som slog till dels på flygplatsen, dels i tunnelbanan.

 * Den 13 november 2015 gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och en konsertlokal i Paris. 130 människor dödades i de samordnade attackerna – den dödligaste i sitt slag i fransk historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid brittiska parlamentet

Mer i ämnet