– Ukraina riskerar att väcka Rysslands vrede om man tar i med hårdhandskarna mot separatisterna, säger SVT:s korrespondent Elin Jönsson på plats i Donesk. Foto: TT/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Militär ukrainsk operation inledd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen i Ukraina har nu inlett sin militära operation för att ta kontrollen över östra Ukraina. Uppgifter om helikoptrar, skottlossningar och pansarfordon har under dagen cirkulerat runt i medierna, men uppgifterna är motstridiga. Enligt SVT:s korrespondent på plats balanserar nu den ukrainska regeringen på en väldigt slak lina.

Flera ukrainska helikoptrar ska under dagen ha landat med soldater i Kramatorsk i östra Ukraina. Det efter att proryska separatister ska ha försökt ta sig in på flygplatsen för att ta kontroll över byggnader. Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov uppgav snart därefter att flygplatsen i Kramatorsk återtagits.

– Enligt den ukrainska regeringen har man genomfört en lyckad operation och fritagit det här flygfältet utanför Kramatorsk. Det har rapporterats om skottlossningar och explosioner, men det förekommer mycket oklara uppgifter nu, säger Elin Jönsson, SVT:s korrespondent på plats i Donetsk.

Riskabel militär operation

Av allt att döma har nu alltså den ukrainska regeringen inlett den antiterror-operation som landets tillförordnade president Oleksandr Turtjynov talat om i flera dagar. Målet är att återta de myndighetsbyggnader och faciliteter i runt 10 östukrainska städer som proryska separatister tagit kontroll över.

– Den ukrainska regeringen balanserar nu på en väldigt slak lina. Skulle man ta i med hårdhandskarna mot de det ryska separatisterna finns det stor risk att man väcker Rysslands vrede. Det skulle vara väldigt riskabelt om man nu skulle få några civila offer och att Ryssland då får skäl att agera, säger Elin Jönsson.

Oklara uppgifter om dödsfall

Enligt ryska medier ska dock dödsoffer redan ha skördats, uppgifter som man kanske inte genast ska ta som sanna. Enligt Elin Jönsson ligger sådana uppgifter i Rysslands intresse.

– Ukrainska nyhetskällor rapporterar om att en ukrainsk militär ha skadats, men samtidigt rapporterar ryska medier om flera döda i våldsamma sammandrabbningar. Det är oerhört svårt att veta vad som egentligen är sant, då det inte längre finns så många oberoende källor. Båda sidor anklagar varandra och det ligger i Rysslands intresse att man skriver att det används våld mot den ryska befolkningen, säger Elin Jönsson.

”På randen till inbördeskrig”

Nyhetsbyrån AFP rapporterade under eftermiddagen att tio bepansrade trupptransportfordon och ytterligare sju bussar med ukrainska specialstyrkor befinner sig på en väg 40 km norr om staden Slovjansk. Interfax rapporterade samtidigt att en sammandrabbning brutit ut i utkanterna av Slovjansk. Men enligt landets tillförordnade president kommer den militära operationen ske på ett kontrollerat sätt.

– Antiterror-operationen började i natt i Donetskregionen. Operationen kommer att fortgå gradvis, ansvarsfullt och på ett avvägt sätt. Och jag kan inte nog markera  – målet med dessa operationer är att försvara ukrainska medborgare, sa Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov i parlamentet i dag.

Men enligt ett uttalande från Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev befinner sig Ukraina nu på randen till inbördeskrig.  Medvedev säger vidare att han hoppas att regeringen i Kiev är tillräckligt smart för att undvika att konflikten eskalerar, rapporterar Reuters.

Pågående propagandakrig

Enligt SVT:s korrespondent Elin Jönsson höjs nu nu temperaturen betydligt i det informationskrig som pågår mellan Ryssland och Ukraina.

– Det har länge pågått ett propagandakrig, men det har intensifierats de senaste dagarna.

Rysslands president Vladimir Putin och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har i dag diskuterat den pågående krisen i östra Ukraina. Putin förklarade under telefonsamtalet att han vill att FN klart och tydligt fördömer den ukrainska regeringens ”okonstitutionella” militäroperation mot separatisterna, rapporterar AFP.

USA stödjer militäroperationen

Ban Ki-Moon ska ha sagt att varje fördjupning av krisen skulle vara djupt skadlig för alla inblandade, och att alla därför måste arbeta för att situationen trappas ned, rapporterar Reuters.

Samtidigt går USA ut med sitt stöd för den ukrainska aktionen.

– Ukrainas regering har som ansvar att upprätthålla lag och ordning och dessa provokationer i östra Ukraina skapar en situation som regeringen måste svara på, säger Vita husets talesperson John Carney.

USA förbereder nu ytterligare sanktioner mot Ryssland i samråd med sina europeiska allierade, enligt Vita Huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet