Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är spänd stämning i Israel efter det upptrappade våldet internt i landet, berättar Stina Blomgren, mellanösternkorrespondent. Visa alla (3)
Visa alla (3)

ANALYS: Oron i Israel går att ta på efter en vecka med ny nivå av gatuvåld

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Den senaste veckans snabbt uppflammande gatuvåld känns i luften i Israel. Det känns i snabba sidblickar och vakande ögon.  

Stina Blomgren

Mellanösternkorrespondent

När vi stannar till i centrala Tel Aviv för att köpa simkort för våra direktsändningar vill vår israelisk-arabiska kollega inte gå ut ur bilen.  

”Det räcker med en ensam galning som vill gå till attack”, säger han.   

Det är en oro som går att ta på. 

Städer har slitits itu

Parallellt med det militära våldet mellan Israel och Hamas i Gaza – och raketerna som skjuts in mot israeliska städer utspelar sig sedan en vecka en ny nivå av gatuvåld inne i Israel. Blandade samhällen som Lod och Jaffa har slitits itu av upptrappningar mellan palestinska israeler och israeliska judar. 

Medierna rapporterar om misshandel, lynchningar och mordbrand. Föräldrar uppmanar sina barn att stanna inne eftersom situationen har eskalerat utom kontroll. Synagogor och muslimska begravningsplatser har satts i brand. Israels president beskriver det interna våldet som ett större hot mot Israel än farorna utifrån.

Mer omfattande internt våld  

Premiärminister Benjamin Netanyahu har utlyst undantagstillstånd i Lod, och natten till idag greps sju personer i staden misstänkta för inblandning i upploppen.

Internt våld har inträffat tidigare under väpnade konflikter i Israel. Men denna gång är det mer omfattande.  

Under vår första natt i Jerusalem hör vi chockgranater när polisen upplöser protester i stadsdelen Sheikh Jarrah. De planerade vräkningarna av palestinska familjer just i Sheikh Jarrah blev en av de utlösande faktorerna för den senaste veckans krigsliknande utveckling.  

Våldsamheterna eskalerade fort förra måndagen när Hamas avfyrade raketer mot Israel som hämnd för att israelisk polis gått in i den för muslimer mycket heliga al-Aqsamoskéns område i Jerusalem.

Israels bombräder i Gaza har hittills krävt 192 människors liv. 58 av de som dödats är barn. Samtidigt har raketerna regnat in över israeliska städer.  

Under loppet av en vecka har Hamas och andra väpnade grupper skjutit mer än 3000 raketer mot israeliska städer från Gaza, den mest intensiva raketbeskjutningen i Israels historia. 10 människor har dödats av raketerna, bland dem två barn.

Inga tecken på att våldet avtar

Efter en veckas krigsliknande utveckling syns ännu inga tecken på att våldet avtar. Gårdagens attacker var de hittills mest dödliga i Gaza, och nattens bombningar massiva. 

När stridigheterna nu går in på sin andra vecka uppger både Hamas och Israels militär att de skördat framgångar i konflikten. Hamas har vunnit en propagandaseger genom att framstå som Jerusalems försvarare. 

Israels premiärminister Benjamin Netanyahus politiska motståndare blåste av alla försök att bilda en koalitionsregering när våldet eskalerade.  

Samtidigt får civila betala priset för en krigsliknande situation.

Här nedan kan du se en förklarande video om al-Aqsamoskén, en nyckelplats i den pågående konflikten:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Platsen där al-Aqsamoskén är belägen är helig plats för tre olika religioner. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Israel-Palestina-konflikten-2021

Mer i ämnet