Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ryssland är redo att erbjuda sina allierade de mest moderna vapnen, från handeldvapen till bepansrade fordon och artilleri” säger Vladimir Putin. Hör Oscar Jonssons kommentar i klippet. Foto: SVT

Forskaren: Putin försöker lugna allierade med vapenuttalande

Publicerad

Sanktionerna mot Ryssland slår hårt mot den nationella försvarsindustrin, som har svårt att försörja trupperna i Ukraina med vapen och samtidigt bibehålla exporten till andra länder. Det är därför som president Vladimir Putin riktar sig mot sina internationella allierade med löften om leveranser av moderna vapen, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan.

Putins uttalande gjordes i samband med en återkommande vapenmässa i Moskva under måndagen.

– Man (Ryssland, reds. anm.) saknar halvledare och mycket elektronik som man är beroende av väst för att få in. Att då säga till sina partnerländer ”oroa er inte, vi kommer att göra det här”, det är ett sätt att försöka lugna dem och samtidigt kunna ta del av deras teknologi för att kunna bygga sina vapen, säger Jonsson i SVT:s Morgonstudion.

Han har dock svårt att se hur Ryssland skulle klara av att leverera vapen till frontlinjen samtidigt som partnerländerna får ta del av landets mest moderna vapen.

Hör mer av Oscar Jonssons analys i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet