Chris Hooper förebreder sig för orkanen Florence genom att skruva in plywoodskivor på sitt hem. Till vänster en bild på orkanen Florence tagen från rymden. Foto: Nasa & Carlo Allegri/TT

Över 800 flyg ställs in på grund av orkanen Florence

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Florence, som väntas slå till mot USA:s östkust i dag, har beskrivits som ett monster. Nu har drygt 800 flyg ställts in under helgen, rapporterar CNN.

Tidigare i dag kom beskedet att Florence nedgraderats till en kategori 2-orkan. Trots det beskriver SVT:s meteorolog Per Stenborg orkanen som ett monster. Nu rapporterar CNN att åtminstone 800 flyg har ställts in på USA:s östkust.

Två miljoner har evakuerats

Närmare två miljoner människor i North Carolina, South Carolina och Virginia har ombetts eller tvingats evakuera på grund av Florence. Trots att orkanen nedgraderats kommer den resultera i enorma mängder regn, väldigt kraftiga vindar och havsnivåhöjning på flera meter.

Orkanen Florence

– Vi pratar översvämningar, vi pratar strömavbrott, vi pratar nerblåsta träd och liknande. Det är omfattande skador, säger Per Stenborg.

Svenska flyg påverkas inte i nuläget

Hans Uhrus är presschef på Swedavia som driver tio svenska flygplatser, bland dem Arlanda, Bromma och Landvetter. Enligt honom påverkas inga svenska flyg i nuläget.

– Jag kan konstatera att det inte är någon påverkan på trafiken från Swedavias flygplatser till USA eller närliggande flygplatser just nu, säger han och fortsätter:

– Om man ska ut och resa rekommenderar vi våra resenärer att hålla ett vakande öga på vår sajt för läget kan komma att förändas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Florence

Mer i ämnet