Staden Miyakonojō i prefekturen Miyazaki är en av platserna som drabbats av det extrema regnovädret. Foto: AP/TT

Över en miljon japaner evakueras – efter kraftiga skyfall

Publicerad

Kraftiga regnskurar drabbar befolkningen på den japanska ön Kyushu. Efter dagar av skyfall har nu över en miljon personer fått order om att evakuera – då det finns risk för översvämningar och jordskred på ön.

Över en meter regn har fallit över vissa delar av södra Kyushu sedan i fredags. Det motsvarar ungefär lika stor regnmängd som vanligtvis brukar falla under hela juli månad, skriver nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till det japanska tv-stationen NHK.

På ön, som är den sydligaste av Japans fyra stora öar, finns det nu risk för översvämning och jordskred, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kydo News. Och det har fått japanska myndigheter att agera. Under onsdagen instruerades över en miljon människor i prefekturerna Kagoshima och Miyazaki att evakuera.

Bar sängkläder till evakueringscenter

I staden Kagoshima blev alla 590 000 invånare ombedda att söka skydd. Kydo News berättar målande hur vissa personer sågs bärandes på sina sängkläder till evakueringscenter, för att spendera natten där.

Det japanska meteorologinstitutet förutspår att uppemot 30 centimeter regn kan falla över vissa områden även under torsdagen, skriver Reuters.

Hundratals dog förra året

En äldre kvinna har dött i samband med extremvädret sedan i fredags. Hon dog i ett jordskred i staden Kagoshima, rapporterar AP. Flera hem har även drabbats av översvämningar.

I juli förra året omkom omkring 200 personer i Japan, då kraftiga skurar i västra delar av landet ledde till både översvämningar och jordskred.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer