Överviktig ubåt når inte ytan

Uppdaterad
Publicerad

Ett felplacerat decimaltecken fick ödesdigra konsekvenser för den spanska flottans nya stolthet. Ubåten Isaac Peral är över 70 ton för tung och befaras inte kunna nå ytan igen om den lade ut.

Historien om den spanska flottans fyra nya ubåtar har allt som karaktäriserar ett klassiskt aprilskämt, men nyheten är, hur otroligt det än kan låta, sann.

Den spanska flottan har beställt fyra nya ubåtar. Den första, som fått namnet The Isaac Peral, är i det närmaste klar. Flottan vågar dock inte släppa ut ubåten i havet eftersom man upptäckt att den är på tok för tung. 70 ton för tung, närmare bestämt.

Man befarar att den 2.200 ton tunga ubåten aldrig skulle nå ytan igen om den sänkte sig ner mot havsbotten.

Enligt en före detta högt uppsatt man på det spanska försvarsdepartementet beror ubåtens gigantiska övervikt på att någon under beräkningsarbetet råkade placera ett decimaltecken på fel ställe.

– Det var ett ödesdigert misstag, säger Rafael Barjardi till nyhetsbyrån Reuters.

Nu kan ubåten sättas på bantningskur.

Till en kostnad av över 100 miljoner kronor ska ett amerikanskt företag lista ut hur ubåten ska bli sjövärdig. Ett alternativ är att reducera vikten, ett annat att förlänga ubåten med 5-6 meter för att, så att säga, fördela kilona lite bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer