Foto: SVTVisa alla (8)
Visa alla (8)

Lesbos – helvetesporten till Europa

Publicerad

Det smala sundet mellan Turkiet och grekiska ön Lesbos har blivit porten till Europa. Varje dag kommer uppemot 3.000 nya flyktingar och migranter med båt till ön. Den senaste tiden har mer än 20.000 flyktingar samlats på ön där det inte funnits tillräckliga resurser.

Gummibåtarna ligger så lågt i vattnet under överfarten att de knappt syns. Ibland kan det vara så många som femtio tätt packade människor i en båt.

Trots den farliga överfarten ser många det här som vägen till räddningen och för att komma hit får man betala dyrt.

– 1.200 dollar per person, ibland 3.000 dollar, säger en av flyktingarna.

Lättnaden är stor bland dem som går i land på Lesbos men väl på fast mark väntar nya svårigheter.

– De senaste dagarna har det blivit bättre men förut sov människorna på marken, säger hjälparbetaren Efi Latsoudi.

Ny olycka på söndagen

Samtidigt fortsätter de farliga flyktvägarna att skörda liv.

På söndagen dog minst 13 av 46 flyktingar, av dem sex barn, som var ombord på en upplåsbar gummibåt när den krockade med en färja utanför Turkiets kust. Gummibåten var på väg från den turkiska hamnstaden Canakkale till Lesbos. Minst 20 personer har räddats från båten, sökandet efter de som saknas pågår fortfarande, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ingen framtid i Grekland

Lesbos är inte längre ett paradis för turister utan har förvandlats till ett helvete för flyktingar. Den senaste tiden har mer än 20.000 flyktingar samlats på ön och det har inte funnits resurser att ta emot så många på Lesbos.

Längs vägarna vandrar utmattade människor miltals till fots. Det är tält med flyktingar överallt och parkerna är fulla av människor. Frivilliga gör vad de kan för att hjälpa.

– Det finns inget system för mottagning av flyktingarna. Det finns inget läger. Det finns ingen hjälp på de ställen dit människorna kommer, säger Efi Latsoudi.

Alla nyanlända måste registrera sig. De köar för att få ett dokument i handen – utan ett sådant kan de inte ta sig här ifrån.

Alla vill snabbt vidare, bort från ön och från det fattiga Grekland som inte kan erbjuda någon framtid

Klarar det inte längre

Tusentals flyktingar har lämnat Lesbos senaste tiden med de stora färjorna till Aten men samtidigt kommer mellan 2.000 och 3.000 nya med båt till ön.

– Jag vill inte hindra människor från att komma men de måste kunna resa på ett säkert sätt, inte drunkna. Förra veckan hade vi fem begravningar och den här veckan två. Vi klarar det inte längre, säger Efi Latsoudi.

Läger och mottagningscentrum

I en intervju i Agenda i kväll säger Frankrikes premiärminister Manuel Valls att det måste upprättas läger och mottagningscentrum vid EU:s gränser för att flyktingkrisen ska kunna bemästras.

I Agenda intervjuas också Karolina Lindholm Billing, biträdande chef för FN:s flyktingkommissariat UNHCR i Nordeuropa.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2.  Programmet kan också ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet