Visa alla (2)

Gripen indisk stridspilot i Pakistan överlämnad till Indien

Publicerad

Den indiske piloten som tillfångatogs tidigare i veckan i Pakistan lämnades på fredagseftermiddagen tillbaka till Indien.

Den indiske piloten Abhinandan Varthaman ska nu genomgå en läkarundersökning eftersom hans plan sköts ned på onsdagen i en påstådd flygstrid mellan Indien och Pakistan.

Piloten fördes på fredagen i konvoj från staden Lahore i Pakistan till gränsövergången vid Wagah och eskorterades av militära fordon med vapen.

Pakistan: ”Fredsgest”

Innan Abhinandan Varthaman överlämnades till Indien visade pakistansk tv upp honom. Mannen såg ut att må bra och tackade den pakistanska armén.

– Pakistanska armén är väldigt professionell, sa han.

Pakistans regering i Islamabad har sagt att överlämnandet är en fredsgest som kan minska spänningar för att undvika krig mellan Indien och Pakistan.

Indien säger att det är en åtgärd i linje med Gènevekonventionen, enligt tidningen Indian Express.

– Det är fortfarande ett spänt läge, men det här är ett tecken på nedtrappning. Varken Indien eller Pakistan är intresserade av att gå ut i krig mot varandra, säger Samuel Bergenwall, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Inte heller internationella aktörer som USA, Ryssland och Kina har intresse av att den här situationen eskalerar. Samtidigt är det ett spänt läge, fortsätter han.

Pakistan har även beslutat att öppna luftrummet för kommersiell trafik på fredagen, rapporterar Reuters.

Bakgrunden

För första gången sedan Indien och Pakistan blev kärnvapenmakter gjorde Indien ett massivt flyganfall mot mål i Pakistans inland.

Det skedde på morgonen den 26 februari. Målet var ett terroristläger tillhörande extremistgruppen Jaish-e-Muhammad (JeM) i Pakistans Khyber Pakhtunkhwa-provins.

Flyganfallet uppges ha varit en hämnd för terroristattacken i Jammu och Kashmir två veckor tidigare. Då dödades 40 indiska paramilitärer i Pulwama. Det var den värsta attacken i området på tre decennier, uppger IISS.

– Det har varit spänt under långa perioder. Men att Indien agerar mot Pakistan och inne i Pakistan, det är relativt nytt, säger Samuel Bergenwall på FOI.

Svaret från Pakistan kom snabbt. Tidigt på morgonen den 27 februari meddelade Pakistan att man genomfört ett flyganfall över kontrollinjen som delar länderna i Kashmir.

Flygstrid

Det resulterade i en flygstrid mellan Pakistan och Indien.

Enligt Pakistan sköts två indiska stridsflyg ned i pakistanskt luftrum. Den indiska regeringen uppgav samtidigt att ett pakistanskt stridsflygplan hade skjutits ned. Då togs en indisk pilot tillfånga. På fredagen fördes han till gränsövergången vid Wagah för att friges.

De andra piloternas öde är okänt.

– Det är ett informationskrig. Det är svårt att veta exakt vad som har hänt. Vi vet att Pakistan förmodligen har en indisk pilot som ska lämnas över snart, säger Samuel Bergenwall på FOI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer