Soldater från indiska armén utposterade i staden Jammu, på gränsen till Pakistan, i den delstaten Jammu och Kashmir i norra Indien Foto: AP / Channi Anand / TT

UD uppmanar svenskar i konfliktområde i Indien och Pakistan att skriva upp sig på ”svensklista”

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Indien och Pakistan har trappats upp de senaste dagarna.

Utrikesdepartementet uppmanar därför svenskar i området att iaktta stor försiktighet och anmäla sig till ”svensklistan”.

Läget mellan Indien och Pakistan är fortsatt spänt och riskerar att förvärras efter de senaste dagarnas händelser.

Med anledning av säkerhetsläget påminner ambassaden om UD:s avrådan från resor som inte är nödvändiga till den indiska delstaten Jammu och Kashmir – utom till området Ladakh.

– Det är reseinformation från ambassaderna i samråd med UD, och den informationen hålls uppdaterad löpande, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på UD.

– Det gäller i första hand de svenskar som befinner sig i det område som reseinformationen avser.

Förhöjd säkerhetsnivå på flera håll

Ambassaden i Indien uppmanar också svenska resenärer att noga följa lokala myndigheters anvisningar, följa händelseutvecklingen i lokal och internationella media, samt att anmäla sig till svensklistan.

Alla svenska ambassader erbjuder svenskar att skriva upp sig på den så kallade ”svensklistan” när de befinner sig utomlands, i fall de vill att UD ska ha information om dem.

Indien har även utfärdat en förhöjd säkerhetsnivå för Delhi, Rajastan, Punjab, Gujarat och Maharashtra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.