Nyligen föddes två pandaungar på Berlins Zoo. Nu pågår en politisk debatt om vad de ska heta. Foto: AFP

Pandaungar väcker politisk debatt i Berlin

Publicerad

De nyfödda pandaungarna på Berlins Zoo är redan föremål för storpolitik. Tidningen Bild kräver att de döps till Hong och Kong för att markera Tysklands stöd för demokratirörelsen. Frågan kan bli en diplomatisk nöt att knäcka för förbundskansler Angela Merkel som nu är på Kinabesök.

Det är ovanligt att pandor föder ungar i fångenskap. Därför blev det stor lycka på Berlins Zoo när pandan Meng Meng födde tvillingar nyligen. Men de rosa ungarna har redan hamnat i den politiska hetluften.

Deras födsel sammanfaller med ett besök i Kina av förbundskansler Merkel med en stor industridelegation i släptåg. Att döpa ungarna till Hong och Kong vore en politisk markering till stöd för Hongkongbornas kamp för mänskliga rättigheter, anser tidningen Bild.

Pandor förhandlar man om på högsta politiska nivå. Förbundskansler Merkel och Kinas president Xi Jinping firar att Berlin Zoo fick hyra två pandor av Kina 2017. Foto: AFP/Axel Schmitt

Det är inte första gången pandor väcker politisk debatt. I Danmark beskylldes regeringen för att ha lagt sig platt för Kina för att få hyra in de eftertraktade attraktionerna. Anklagelserna handlade bland annat om att Danmark ska ha tonat ner sin tidigare kritik mot Kinas annektering av Tibet för att få låna pandorna.

Den stolta pandapappan Jiao Qing är en av huvudattraktionerna på Berlins Zoo. Men hans ungar ska lämnas tillbaka till Kina efter fyra år. Foto: AFP/Paul Zinken

Kina vet att deras pandor är hett eftertraktade av djurparker världen över. Den delikata Handeln med de exklusiva djuren har också fått namnet panda-diplomati. De söta björnarna kan användas som påtryckning eller som belöning för gott uppförande, ett tecken på goda relationer.

Specialmat importeras

Priset är därefter: Berlin Zoo betalar 10 miljoner kronor per år i hyra för två pandor under 15 år. Därtill kommer kostnader för import av specialmat och särskild omvårdnad. Den trånga och slitna djurparken i västra Berlin anser att det är värt priset. En stor del av de mer än 5 miljoner besökarna årligen anses bero på de två björnarna.

De värdefulla och hjälplösa ungarna övervakas noga av särskilda kinesiska experter. Foto: AP

pandabloggen rapporteras fortlöpande om pandaparets första ungar och deras utveckling. Intresset är stort med långa köer av nyfikna.

Från aktivisthåll i Hongkong har namnförslagen Demokrati och Frihet lanserats. Tien Tien och Anmen Anmen är andra politiskt betonade namnförslag som anspelar på Kinas brist på respekt för demokrati.

”Korv och Bröd”

Andra namn som cirkulerar i tidningarnas tävlingar är Yin och Yang, Ping och Pong, Tai och Chi, Wurst und Brot (Korv och Bröd) och Bruno och Knut.

Men babylyckan varar inte länge. Om fyra år måste Berlin lämna tillbaka ungarna till Kina där 1800 pandor lever i frihet, enligt Världsnaturfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.