Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Fem länder där covidprotester har ägd rum

Pandemiprotester – från Kuala Lumpur till Paris

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationer med anledning av pandemin har ägt rum över hela världen. Tusentals människor har samlats – ofta trots restriktioner och i vissa fall olagligt – för att protestera mot nedstängningar, hårda regler eller oansvariga politiker.

Se när tusentals personer världen över demonstrerar i videon ovan.

Frankrike Runt 160 000 fransoser på 150 olika platser i landet demonstrerade mot skärpta vaccinkrav under den sista lördagen i juli. I huvudstaden uppstod tumult och polisen satte in tårgas och vattenkanoner. 

Protesterna riktades mot en lag som gör vaccinpass obligatoriskt för den som exempelvis vill besöka en restaurang eller resa med flyg eller fjärrtåg. Att vaccinera sig ska även bli obligatoriskt för sjukvårds- och omsorgspersonal, som annars får sin lön indragen.

Tyskland I Berlin samlades flera tusen personer på söndagen för att demonstrera mot coronarestriktioner. En domstol hade förbjudit demonstrationer den här helgen på grund av ökande smittspridning och risk för att deltagarna inte skulle följa regler om munskydd och avstånd.

Australien I Sydney drabbade demonstranter samman med polis när några tusen tågade i en olaglig protest genom staden i slutet av juli. Omkring 60 personer greps och 300 har hittills fått böter. Enligt ABC News kan demonstranter tvingas betala motsvarande drygt 630 000 kronor.

Protesterna riktades främst mot stadens hårda restriktioner som har begränsat invånarna sedan i juni och inte ser ut att hävas på länge. 

Malaysia Hundratals unga protestanter trotsade restriktionerna och samlades i Kuala Lumpur under lördagen den 31 juli för att kräva premiärministerns avgång, enligt AFP.  

Demonstranterna riktade ilska mot regeringens hantering av pandemin och menade att premiärministern Muhyiddin Yassin har bidragit till lidande under pandemin i sin jakt på makt.  

Israel Den 31 juli protesterade hundratals personer i Tel Aviv bland annat mot vaccineringen av barn mellan fem och elva år som är i riskgrupp och nya restriktioner.

Bland demonstranterna syntes skyltar som kallade pandemin för en bluff och drog paralleller mellan vaccineringen i landet och nazisterna. Israeliska myndigheter återinförde i juli munskyddskrav och vaccinpass krävs för att exempelvis besöka gym och restauranger i landet. 

Italien Totalt har tusentals italienare deltagit i protester mot vaccinpassen som har ägt rum i över 80 städer – bland annat Rom, Milano och Neapel.

Demonstranterna marscherade för frihet och mot ”slaveripassen”, enligt La Stampa. Vissa jämförde premiärministern Mario Draghi med Hitler och menade att kravet på vaccinpass hör hemma i en diktatur. Passen kommer i augusti att krävas för att till exempel få träna på gym och äta inomhus på restauranger. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.