Tusentals fransmän protesterar mot ”covidpass”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals fransmän har under lördagen tagit till gatorna för att protestera mot nya hårda covidrestriktioner. I Paris har demonstrationerna på sina håll urartat i våldsamheter och polis har använt tårgas.

Ett stort antal demonstrationer har under lördagen pågått runt om i Frankrike.

Måltavlan är regeringen Macron och landets allt hårdare covidrestriktioner.

Coronapandemin

I Paris blev protesterna delvis våldsamma. En del av demostranterna kastade föremål mot polisen, som avfyrade tårgas mot kravallerna som uppstod vid avenyn Champs-Elysées och järnvägsstationen Saint Lazare, i de centrala delar av staden.

Ilska mot covidpass

I går fredag klubbade Frankrikes politiker ett paket med åtgärder som ska få fler fransmän att vaccinera sig.

En kontroversiell punkt i programmet handlar om den utökade användningen av landets så kallade ”covidpass”, som från och med den 1 augusti kommer att krävas för att få besöka kaféer, barer, nattklubbar, biografer, stora mataffärer, sport- och kulturevenemang, spelhallar och religiösa samlingsplatser som kyrkor, skriver Svenska Dagbladet.

Passen, som kan laddas ner på mobiltelefonen, är ett intyg på att man har vaccinerat sig eller att man redan haft covid, och från början var passen tänka att endast användas för de som skulle resa mellan EU-länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet