Plan evakuerat i Frankrike efter misstanke om kolera

Publicerad

Passagerare och personal på ett plan som landade i den franska staden Perpignan i eftermiddags blev kvarhållna på flygplatsen då misstankar fanns om att ett barn ombord hade kolera, rapporterar flera medier.

Enligt franska L’Independant kom planet från Oran i Algeriet och landade 13.45 i Perpignan. Det ska ha varit en person ur personalen som larmade om sjukdomsfallet. Ombord på planet fanns 136 passagerare och fem anställda, enligt ett pressmeddelande från de lokala myndigheterna.

Eftersom en koleraepidemi brutit ut i Algeriet i augusti valde myndigheterna till att börja med att hålla kvar alla passagerare ute på landningsbanan för att göra en bedömning av situationen. Senare fick de flesta lämna flygplatsen efter att ha fått tvätta sig och lämna sina kontaktuppgifter. Enligt myndigheterna är smittrisken inte så stor, då det krävs att man ska ha kommit i kontakt med avföring eller spyor för att smittas.

Det sjuka barnet och dess mamma samt de passagerare som suttit intill dem fördes till sjukhus. Barnet, som hade haft kräkningar och diarré, ska testas för att utröna om det rör sig om kolera eller ej.

Flygplanet fick återvända utan passagerare till Oran, där det ska genomgå rengöring och desinfektion.

Enligt Reuters hade Algeriet förra månaden sitt första utbrott av kolera på 22 år. Två personer har dött och ett 50-tal behandlas efter att ha smittats. Myndigheterna uppger att smittan är under kontroll och att inga nya fall har registrerats de senaste tre dagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer