Planerade bosättningar möter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Israels beslut att ”förstatliga” 400 hektar mark på Västbanken har mötts av kritik både inifrån Israel och från den eviga bundsförvanten USA.

USA kallar beslutet ”kontraproduktivt” i förhållande till de ansträngningar som görs för att nå en tvåstatslösning på den segdragna konflikten och manar Israel att tänka om, enligt Reuters.

Efter mord

De cirka 400 hektaren mark ligger i närheten av Betlehem och enligt uppgifter i israelisk radio togs beslutet som svar på kidnappningen och mordet på tre israeliska tonåringar i juni.

Konflikten i Gaza 2014

Bosättningsrådet i Etzion välkomnade beslutet och sade att det ”banar vägen för den nya staden Gva'ot” – en bosättning där endast 10 familjer bor i dag, uppger AFP.

Kritiserats

Israel har länge kritiserats för bosättningarna på Västbanken och de flesta länder hävdar att de utgör ett brott mot folkrätten och har ofta kallats ett hinder för fred, skriver Reuters.

Den israeliska organisationen Peace Now, som motsätter sig bosättningarna, skriver i ett uttalande att ”konfiskeringen” av land är den största sedan 1980-talet.

Genom beslutet hugger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu de moderata palestinierna i ryggen och ”bevisar åter igen att våld ger israeliska eftergifter medan icke-våld resulterar i expansion av bosättningar”, skriver Peace Now.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet