Planerade döda tjetjensk regimkritiker – döms till fängelse i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

En rysk man bosatt i Tyskland döms för att ha planerat att döda en tjetjensk regimkritiker, på uppdrag av den tjetjenska regimen. Målet ska ha varit att även tysta regimkritikern och bloggaren Tumso Abdurachmanov, som bor i Sverige och själv utsattes för ett uppmärksammat mordförsök.

Den ryske mannen döms av en domstol i Tyskland till tio års fängelse, bland annat för att under 2020 ha försökt organisera mordet på uppdrag av ”en medlem av den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrovs säkerhetsapparat”. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

Tyska medier rapporterar att måltavlan var Mokhmad Abdurachmanov, bror till den exiltjetjenske regimkritikern och bloggaren Tumso Abdurachmanov som utsattes för ett uppmärksammat mordförsök i februari 2020.

Som SVT tidigare har rapporterar blev Tumso Abdurachmanov angripen med en hammare när han låg och sov hemma i lägenheten i Gävle. Han lyckades övermanna angriparen och han direktsände minuterna efteråt till hundratusentals tittare via sociala medier. I december 2022 gick tjetjenska och ryskspråkiga medier ut med att Tumso Abdurachmanov mördats, något som inte var sant. Uppdrag granskning träffade honom i början av 2023 på en av säkerhetsskäl hemlig plats i Sverige, efter att ha varit borta i flera månader. Att han hållit sig borta och varit tyst berodde på att han ville skydda sina släktingar från att utsättas för påtryckningar.

Säpo:s slutsats var att attacken i Gävle beställdes av den tjetjenska regimen, något Tjetjeniens informationsminister Achmed Dudaev inte har velat svara på frågor om.

Ville tysta kritiker

Enligt de tyska åklagarna var målet med det planerade mordet på dissidenten i Tyskland att tysta även Tumso Abdurachmanov, som är Tjetjeniens kanske största regimkritiker.

– För den tjetjenska regeringen var och är det avsedda offret och hans bror fiender till staten, sa Frank Stuppi från den federala åklagarmyndigheten till Reuters i samband med rättegången.

Ordnade skjutövningar

Den ryske mannen döms mot sitt nekande för att ha anskaffat ett vapen, valt ut en torped för att utföra mordet och sett till att han fördes till Tyskland, skriver AFP. Han ska även ha spanat på måltavlan och rört sig i närheten av måltavlans bostad, och genomfört skjutövningar tillsammans med den tilltänkte torpeden.

Efter tips till polisen kunde mannen gripas och brottet förhindras, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.