27-årige Rayshard Brooks dödades utanför en snabbmatsrestaurang i samband med en poliskontroll. Foto: Reuters

Polis riskerar dödsstraff efter dödsskjutningen i Atlanta

Uppdaterad
Publicerad

Två poliser misstänks för brott i samband med skjutningen av 27-årige Rayshard Brooks i Atlanta i USA förra veckan. Den polis som misstänks ha avlossat de dödande skotten mot Brooks i samband med ett ingripande riskerar dödsstraff.

Den ena polisen, som har fått sparken, anklagas formellt för mord vid grov förbrytelse, felony murder. Den sparkade polisen misstänks också för tio andra åtalspunkter i samband med händelsen.

Den andre polisen som var på platsen, som har omplacerats till en skrivbordstjänst efter händelsen, anklagas för att ha brutit mot polisens yrkesed och för ”aggravated assault”, vilket i delstaten bland annat kan motsvara försök till mord eller att skada någon med ett vapen som kan vara dödligt.

Sköts i hjärtat

27-årige Rayshard Brooks dödades utanför en snabbmatsrestaurang i samband med en poliskontroll. Enligt distriktsåklagaren Paul Howard träffade två skott Brooks i ryggen på drygt fem meters håll, varav ett skott gick igenom hans hjärta. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Enligt Howard får Atlantapolisen inte ens avlossa ett elchocksvapen mot en person som flyr.

– Så han (polisen) kan verkligen inte skjuta med ett handeldvapen mot någon som springer iväg, säger han.

Totalt finns åtta olika videoinspelningar bland bevisen i målet, förutom de från restaurangen och en privatperson även polisernas egna kroppskameror och en kamera i polisbilen. I en av filmerna syns upprinnelsen, när Brooks brottas med de två poliserna, får tag på den enes elchocksvapen och sedan försöker komma undan. Brooks försvinner ur bild och sedan hörs ljudet av skott som avlossas. En av poliserna hörs ropa ”Jag fick honom!”.

Restaurangpersonalen hade kallat på polisen då 27-åringen hade somnat i sin bil och blockerade vägen för andra kunder.

Spätt på ilskan

Paul Howard säger att Brooks aldrig uppvisade något aggressivt beteende eller innebar något omedelbart hot för de två poliserna vid tillfället.

Skjutningen har spätt på ilskan över ordningsmakternas övervåld mot svarta i USA och kom samtidigt som debatten om den strukturella rasismen i USA är i världens blickfång efter att George Floyd dödats under ett polisingripande den 25 maj. I Atlanta ledde skjutningen till förnyade protester och i oroligheterna sattes snabbmatsrestaurangen där händelsen inträffade i brand.

Riskerar dödsstraff

Atlantas borgmästare Keisha Bottoms har presenterat reformer för polisen efter händelsen, och polischefen Erika Shields har sagt upp sig.

Polisen som misstänks för mord i samband med en grov förbrytelse riskerar dödsstraff. I straffskalan för kollegans brott finns fängelsestraff på uppemot 20 år. Kollegan uppges samarbeta med åklagarsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.