Foto: Ted Shaffrey/Adrian Kraus/AP/TT

Polischefer avgår – svart man dog efter gripande

Uppdaterad
Publicerad

Två chefer inom polisen i Rochester i delstaten New York avgår till följd av att en svart man dött efter ett gripande.

Under gripandet sattes en spotthuva på 41-årige Daniel Prudes huvud, och han tvingades ligga på marken med ansiktet nedåt.

En vecka senare avled han på sjukhus.

Inspelningar från polisens kroppskameror visar hur Daniel Prude tvingades ligga på marken med spotthuva och handfängsel. Under flera minuter hölls han kvar och han slutade att andas.

Hans bror hade ringt polisen för att få hjälp då Daniel Prude var psykiskt instabil. När polisen kom till platsen sprang han naken längs gatan.

I ett rättsligt dokument framhäver Daniel Prudes familj att det tog över 90 sekunder för polisen att upptäcka att Daniel Prude slutat andas, då de var upptagna med att prata med varandra och skämta på hans bekostnad. ”Han var obeväpnad, naken och mådde dåligt. Han behövde hjälp”, står det i dokumentet, enligt AP.

Efter att ha fått livsuppehållande behandling på sjukhus under en veckas tid dog Daniel Prude.

Ledde till protester

Sju poliser som deltog under gripandet tidigare har tagits ur tjänst, men att det skedde först sex månader efter Daniel Prudes död har väckt kritik. Nu avgår polischefen och den vice polischefen i Rochester till följd av händelsen, rapporterar AP.

Händelsen inträffade i mars i Rochester i delstaten New York. Men det är först nu i början av hösten som uppgifterna om Daniel Prudes död har offentliggjorts av familjemedlemmar och aktivister.

Sedan dess har protester hållits i Rochester och i staden New York.

– Det här är fantastiska nyheter. Detta visar att människor har möjlighet att påverka och få saker att hända. Polischefen skulle inte ha avgått om det inte vore för att han känner sig ansvarig, säger en talesperson för organisationen Free the people ROC, till AP.

”Ett försök att förstöra min karriär”

Polischefen har gett en kommentar i ett uttalande.

– Händelserna under den senaste veckan är ett försök att förstöra min karriär och min integritet. Polisen och samhället i Rochester känner till mitt rykte och det jag står för. Den felaktiga bilden och politiseringen av de åtgärder jag vidtog efter att jag fått informationen om Daniel Prudes död är inte baserad på fakta och representerar inte det jag står för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.