Polisen Brian Sicknick dog efter upploppen i Washington DC

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer dog i samband med stormandet av Capitolium i onsdags. En av dem är den 42-årige polisen Brian Sicknick.

– Våra sympatier och tankar går till hans familj, säger den tillträdande presidenten Joe Biden.

Videoklipp inifrån kongressbyggnaden visar hur poliser och ordningsvakter tvingas tillbaka av upploppsmakarna och attackeras med rör och sprayflaskor. En av poliserna på plats, 42-årige Brian Sicknick, skadades så allvarligt att han senare avled på sjukhus.

Exakt vad som vållat hans död är oklart men enligt två poliskällor träffades Sicknick i huvudet av en brandsläckare, skriver nyhetsbyrån AP

Kongressen i USA stormad

Brian Sicknick har varit en del av Capitoliums polisstyrka sedan 2008 och arbetade dessförinnan för USA:s nationalgarde i New Jersey.

– Våra sympatier och tankar går till hans familj. De ansvariga för detta bör ställas till svars. Det kommer de att göra, säger Joe Biden i ett tv-sänt tal.

Säkerhetsansvariga avgår

De säkerhetsansvariga för Capitolium har kritiserats för att man trots varningar om ett möjligt upplopp och gott om resurser att kalla in endast planerade för en fredlig demonstration. På torsdagen avgick polischefen Steven Sund tillsammans med två andra högt uppsatta säkerhetstjänstemän efter påtryckningar från representanthusets talman Nancy Pelosi och andra kongressledare.

Utöver Brian Sicknick sköts 35-åriga Ashli Babbitt till döds av polis under stormningen och ytterligare tre personer dog av vad polisen beskriver som ”medicinska tillstånd”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet