Bilen som användes vid olyckan var en självkörande Uber-taxi av modell Volvo XC90. Foto: TT / ABC-15.com via AP

Polisen efter dödsolyckan: Inte den självkörande bilens fel

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Arizona dog under måndagskvällen efter att hon blivit påkörd av en självkörande bil. Nu säger den lokala polisen att företaget Uber, som ansvarar för bilen, inte går att lasta för olyckan, skriver tidningen San Francisco Chronicle.

Det var när kvinnan ledde sin cykel som hon kördes på av bilen vid ett övergångsställe i Tempe, en förort till Phoenix i den amerikanska delstaten Arizona, natten mot måndag, lokal tid. Efter olyckan fördes den 49-åriga kvinnan till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Bilen var utrustad med flera kameror och bilderna visar, enligt den lokala polisen, hur kvinnan gick ut i gatan på ett sådant sätt att en olycka hade varit svår att undvika även om bilen hanterats av en förare. Polisen har inte släppt några bilder på olyckan, skriver San Francisco Chronicle.

Avbröt projektet

Nu kommer polisen att arbeta med trafiksäkerhetsmyndigheter för att vidare utreda händelsen.

Företaget Uber arbetar med att ta fram bilar som inte kräver någon förare och har bilar som kör runt i ”autonomt läge” i flera nordamerikanska städer, men stoppade sitt projekt med förarlösa bilar efter att kvinnan blev påkörd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.