Demonstranter satte eld på entrén till det ockuperade polytekniska universitetet i Hongkong för att hindra kravallutrustad polis från att ta sig in. Foto: Tyrone Siu/Reuters/TT

Polisen inledde stormning av universitet i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har omringat det universitet i Hongkong som i flera dagar ockuperats av demonstranter – efter en natt av våldsamma sammandrabbningar. Flera demonstranter som försökt fly från platsen har gripits, uppger Reuters.

Våldsamheterna kring det polytekniska universitetet i Hongkong trappades upp under söndagen, vilket lett till sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Polisen ska ha använt både tårgas och vattenkanoner mot de hundratals demonstranterna som i sin tur använt bland annat bensinbomber samt pilbågar för att hejda polisens försök att närma sig universitetet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Ska ha satt eld på huvudentrén

Under måndag morgon, lokal tid, kom rapporter om att polisen inlett en stormning av universitet och explosioner från bensinbomber ska ha setts inifrån området, skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt Reuters ska demonstranterna ha tänt eld på huvudentrén för att hindra kravallpoliserna från att ta sig in, och BBC skriver att polisen ska ha dragit sig tillbaka tillfälligt. I ett pressmeddelande förnekade senare Hongkong-polisen uppgifterna om någon ”räd” mot skolan.

Polis har omringat området

Polisen har nu omringat universitetet och blockerat vägar ut från området. Vid 13.45, lokal tid, försökte en grupp om 100 demonstranter fly från platsen, men hindrades av polis som använde både tårgas och gummikulor mot dem, rapporterar BBC.

Flera personer har gripits av polisen, uppger flera medier. Det är tredje gången gillt som ett flyktförsök genomförts sedan våldsamheterna inleddes under söndagen. Minst 38 personer har skadats, skriver Reuters med hänvisning till lokala sjukhusmyndigheten i Hongkong.

Universitetsområdet benämns av polisen som en upploppsplats och upplopp är i Hongkong straffbart med upp till tio års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.