Biträdande polischef Kevin McMahill säger att man kontrollerat Paddocks privatliv, utforskat hans politiska åsikter, ekonomiska situation. Foto: AP/TT

Polisen: Vi har följt upp alla ledtrådar – men har inget motiv till skjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Vad som fick Stephen Paddock att skjuta rakt in i publiken är fortfarande oklart. Det medgav polisen under en presskonferens.
– Vi har vänt på varje sten och ändå inte hittat något. Jag önskar att jag kunde ge ett annat besked, säger biträdande polischef Kevin McMahill.

Polisen i Las Vegas har kartlagt massmördaren Stephen Paddocks liv året före dådet i Las Vegas. Bland annat står det klart att han kan ha planerat flera dåd och att han skickade iväg sin flickvän för att hon, enligt polisens teorier, inte skulle kunna sätta käppar i hjulet för hans planer.

Under en presskonferens på fredagskvällen sa biträdande polischef Kevin McMahill att man kontrollerat Paddocks privatliv, utforskat hans politiska åsikter, ekonomiska situation och om han kan ha radikaliserats på något sätt.

– Vi är medvetna om att IS har tagit på sig ansvaret för attacken, men det finns inga bevis överhuvudtaget på att de haft någon roll i det hela, säger han.

Tidigare rapporterade NBC News med hänvisning till poliskällor att det finns tecken som skulle kunna tyda på att någon annan vistats på det hotellrum som den 64-årige gärningsmannen hyrde på hotellet Mandala Bay.

Ingen annan i rummet

En mobilladdare som hittats passar inte till någon av de två telefoner som tillhör Stephen Paddock. Samtidigt visar data från hotellets garage att under den tid hans bil var borta så användes ett av hans nyckelkort för att låsa upp rummet.

McMahill säger att polisen inte tror att någon annan visats i rummet när skotten avlossades och tillbakavisar rykten om en andra skytt.

– Det fanns ingen andra skytt i rummet, det kan jag säga med absolut säkerhet. Om någon kan ha varit medveten om vad han planerade kan jag inte säga just nu.

Hittade sprängämnen

Det finns tecken på att Stephen Paddock planerat fler dåd. Polisen utreder misstankar om han kan ha tänkt arrangera en bilbomb, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till en poliskälla.

I hans bil, som stod parkerad vid Mandala Bay, hittades mer än 20 kilo av sprängämnet Tannerite och ammoniumnitrat, en typ av gödningsmedel som kan användas för att framställa sprängämnen.

– De här sprängmedlen, det är den kusliga biten, Vad skulle han göra med dem? Jag menar, du köper inte bara dem och lämnar dem i bilen utan att ha en plan för dem, säger Art Roderick, tidigare hög chef för myndigheten US Marshals Service, till nyhetskanalen CNN

Utforskar sjukdomshistorik

Polisen meddelar att man också kommer att titta på Paddocks sjukdomshistorik för att se om man kan hitta någon förklaring där.

När Stephen Paddock spekulerade kring att köpa en ny bil två månader innan dådet ska han enligt Scott Armstrong, en bilförsäljare i Reno, Nevada, ha anförtrott sig åt honom.

– Vi började på ett eller annat sätt prata om dåliga förhållanden och han avslöjade för mig att han var deprimerad och att hans liv var ”bedrövligt”. Det slog mig att det var en udda sak att säga, säger Armstrong till AP.

Beskrivs som tyst

Bilförsäljaren ska ha lämnat vidare uppgifterna om sitt möte med Paddock till FBI. De flesta som vittnat om möten med Paddock beskriver honom som en tyst man som inte gärna hade djupare konversationer.

Armstrong säger att han var förvånad över att Paddock så öppet berättade om sitt liv, men att han är säker på att det verkligen är samma person som utförde masskjutningen i Las Vegas.

– När var senaste gången någon berättade för dig att deras liv var bedrövligt? Det fastnar hos en, säger han.

Uppmanar allmänheten att hjälpa till

Polisen och FBI ber allmänheten om hjälp för att hitta motivet bakom masskjutningen i Las Vegas. Myndigheterna ska sätta upp stora skyltar runt om i Las Vegas där de uppmanar människor ur allmänheten att höra av sig om de har någon information som de tror kan vara till hjälp i utredningen.

”Om du vet någonting, säg det”, står det på skyltarna och längst ner finns ett gratisnummer till FBI.

– Vi har inte gett upp och vi kommer inte att ge upp förrän vi vet sanningen, säger Aaron Rouse vid FBI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutningen i Las Vegas

Mer i ämnet