Blommor utanför Masjid Al Noor-moskén i Christchurch. Foto: Vincent Yu/TT

Poliser som grep terroristen där av en slump

Publicerad

De två poliser som grep den misstänkte terroristen Brenton Tarrant i Nya Zeeland befann sig i området av en slump. Deras bestämda, omdömesgilla och erfarna agerande hyllas av deras chefer.
– Jag är förvånad över deras sans och lugn , säger polisernas chef Pete Stills till The New Zealand Herald.

När larmet kom om terrordåden kom deltog de två poliserna i en övning på ett sjukhus. Poliserna avbröt vad de gjorde, tog sina vapen, satte sig i tjänstebilen och gav sig på Christchurch gator för att lämna sitt bidrag till den pågående polisinsatsen.

Efter en stund mötte de en misstänkt bil. Den svängde fram och tillbaka mellan filerna med varningsblinkers på och när de bekräftat att bilens registreringsnummer var intressant för händelsen gjorde poliserna en u-sväng och följde efter.

Enligt Pete Stills har de båda poliserna tillsammans över 40 år i tjänst. Under förföljandet diskuterade de riskerna för att gärningsmannen skulle komma undan och skada eller döda fler människor.

Rammade bilen

De pratade också om faran för att följa efter länge, vilket ökade risken för att fotgängare och andra skulle skadas av den misstänktes framfart.

– De bestämde sig för att få ett slut på det så fort som möjligt och för att oskadliggöra bilen genom att ramma den, säger Stills.

Poliserna körde in i gärningsmannens bil på förarsidan. När poliserna klev ur såg de föremål i bilen som de bedömde var farliga för allmänheten och för kollegor. En av poliserna varnade personer i närheten för att närma sig.

När Brenton Tarrant, som gjorde motstånd, hade dragits ut ur bilen från passagerarsidan och var gripen larmades polisens sambandscentral via kommunikationsradion.

”Absolut mod”

Stills säger poliserna använde precis så mycket våld som krävdes och behöll sitt lugn under hela förloppet.

Enligt Mike Bush, landets högste polischef, agerade poliserna ”med ett absolut mod när de ingrep” och de stoppade sannolikt ytterligare attacker och dödsfall.

Pete Stills säger att de två poliserna inte vill se sina namn bli offentliga och att de själva inte ser sig som hjältar utan att de bara gjorde sitt jobb.

– För att vara ärlig var det stor tur att två poliser med så mycket tjänstetid och erfarenhet var där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Nya Zeeland

Mer i ämnet